Arhiva

Znanje i lepota

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Znanje i lepota

“Nema ništa fantastičnije od stvarnosti”, reči su Dostojevskog koje Zorica Janković skromno citira kada neko pomene da je 1988. godine bila prva pratilja mis tadašnje SFRJ, a da je danas istoričar s obećavajućom karijerom.

Nagovestila je to i svojom prvom knjigom, ovih dana objavljenom, Put u Carigrad – Knez Mihailo, predaja gradova i odlazak Turaka iz Srbije, kojom naučno rekonstruiše značajan istorijski događaj u procesu sticanja nezavisnosti Srbije, a kroz prelamanje nacionalne i svetske politike. Ovo delo je i svojevrsna epska pripovest o tadašnjem vremenu i tadašnjim ljudima, sa njihovim ličnim i političkim uverenjima i raspoloženjima.

- Kneza Mihaila šira javnost, a naročito mladi, znaju više kao ličnost koja je uvela evropski dvorski ceremonijal na srpski dvor, nego kao ličnost koja je najviše doprinela da se Srbija mirnim putem, odnosno velikom diplomatskom pobedom, 1867. godine, oslobodi Turaka. Pored toga, mirna predaja gradova u srpske ruke, bila je značajan korak u procesu sticanja nezavisnosti Srbije, koja je formalno potvrđena Berlinskim kongresom 1878. godine – predočava Jankovićeva.