Arhiva

Bomba, med i rakija

Rade Maroević | 20. septembar 2023 | 01:00

Uprkos brojnim spekulacijama da se na planini Cer, između Šapca i Loznice, nalazi drugi najtraženiji haški begunac – nekadašnji vojni komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić, na obroncima tog tek nešto višeg brda nema ni najmanjih tragova navodne potere, opsade, ili akcije hapšenja odbeglog generala. Tek poneka grupa novinara koji već dva dana bezuspešno pokušavaju da lociraju već navodno uveliko lociranog generala. “Tek jedan vojni kamion”, razočarani su bili hrvatski novinari koji su, namesto sučeljavanja policijskih specijalaca i Mladićevog obezbeđenja, snimali maglom ovijene pejzaže puste planine.

Uski kolski put vodi do planinarskog doma “Lipove vode”, na 620 metara nadmorske visine, i svega nekoliko stotina koraka od vojne baze Staže, gde je Mladić navodno “lociran”. Mecima izbušen saobraćajni znak, pusta staza do predajnika i izbombardovanih ostataka ne preterano važnog vojnog objekta, ispred kojeg stražare nezainteresovani vojnici. I, naizgled nedavno, zatarabljen planinarski dom.

“Na planini Cer nije bilo nikakvih akcija policije ili vojske”, rekao je za NIN zvaničnik srpske policije, koji je želeo da ostane anoniman. “Mi o tome ne znamo apsolutno ništa”, jednako uverljiv bio je njegov kolega sa druge strane Drine koji, međutim, nije isključio mogućnost da se Mladić koristi starim švercerskim putem kojim je stoka u prethodnih desetak godina, ilegalno, iz Mačve prebacivana u Bosnu. Kontrola granice u tom području ionako je veoma slaba.

Tek poneki automobil prođe lošim asfaltom koji preko Cera povezuje Šabac i Loznicu. Prolaznici su još ređi. Poneki prodavac pokušava da iskoristi istorijski trenutak i putnicima “uvali” med ili rakiju koje je, ako je verovati improvizovanim etiketama, napravio Mladić lično. Ili je to bio mladić. Ostaje nejasno.

Tragova Mladićevog boravka na Ceru ipak ima. “Meni je pre izvesnog vremena neko bacio bombu na vikendicu. Policija, valjda da bi me skinula s vrata, rekla je da je to uradilo Mladićevo obezbeđenje”, rekao je lokalni vikendaš. Ipak, Cer, na kojem je leta 1914. godine poginulo više od 40 000 srpskih i austrougarskih vojnika, nije mala planina. General Mladić je, kako navode zapadni izvori, tu boravio u nekoliko navrata u poslednjih desetak godina. Ali, kako se čini, ne ove sedmice.