Arhiva

Već viđeno!

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Naši mediji su, kao retko kada složno i gromoglasno, objavili snimke zločina kombinovane hrvatsko-muslimanske kaznene ekspedicije tokom operacije “Oluja”. Ukazujem ovom prilikom i redakciji NIN-a i čitavoj javnosti Srbije da su se snimci pojavili na TV Politika, još u četvrtak 18. maja 2006. godine. Do njih je došao Centar “Jugoistok” Instituta za političke studije, a moja malenkost je pripremila TV prilog.

Pitam: zašto nijedan medij u Srbiji nije želeo da nastavi ovu stravičnu priču o zločinima nad našim narodom u “Oluji” posle 18. maja? Zašto su svi ćutali tada, od RTS-a, “B-92”, “Politike”, “Novosti”, “Kurira”, “Pressa” , itd? Puna dva i po meseca ćutanja, a onda, iznebuha, kao na signal – svi se “raskokodaču”.

Iskustvo življenja u ovoj zemlji i bezmalo tri decenije bavljenja novinarstvom, još jednom me uveravaju da živimo u preddemokratskom, dakle kulturno primitivnom, suštinski neslobodnom društvu nepodnošljive kontrole nad mišljenjem.

Nije krivica samo na režimu u Srbiji. Autoritarni duh duboko je usađen u svest svih, pa i novinara, a oni su, otkad znam, uvek najuspešnije bivali režimski papagaji bez ikakve lične inicijative i socijalne “petlje”. Tek kada je neko u vrhovima odlučio da je došao čas za objavljivanje ratnih zločina protiv Srba, mašinerija je pokrenuta i u samo dva dana javnost je mogla da pročita i vidi sve dosad nerečeno o posledicama “Oluje”.

Zoran Petrović Piroćanac,

Centar “Jugoistok”, Institut za političke studije