Arhiva

Šta je tu bluz?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Mirjana Karanović je odlična kada govori tuđi tekst na pozornici i u filmu ali loš je sagovornik. Bilo je neugodno slušati gospođu Karanović kako se muči i muca da odgovori na pitanja gledalaca i učesnika u emisiji “Tehnologija B-92”, apropo filma “Grbavica”, o silovanoj ženi, i nema pojma da su odavno opovrgnute priče o 20 hiljada silovanih Muslimanki. Komisija za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama 10. februara 1994. u istraživanjima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji govori o 119 dokumentovanih silovanja. Izveštaj generalnog sekretara Butrosa Galija, od 24. januara 1994, potpuno raskrinkava preterane cifre o masovnim silovanjima. Ta istraživanja Komisije eksperata sprovedena su od aprila do jula 1993. godine i ista su predata Haškom tribunalu.

Novinarka NIN-a govori o filmu “Grbavica” nagrađenom u Berlinu, kao o “bosanskom bluzu” izvan “jeftine politike”, pri čemu ne pominje politički govor rediteljke Jasmile Žbanić na dodeli nagrade.

Mislim da je NIN-ov naslov “Bosanski bluz” jeftina reklama filmu. Šta je tu bluz? Silovanje? I to bosanski, jer su samo Bosanke silovane. Nasilje, pa i silovanje su univerzalna tema i trebalo bi da pobuđuje osudu i kaznu a ne osvetu.

Dušanka Runjaić,

Novi Beograd

Podacikoje je predstavila rediteljka filma jošsu jedna nebuloza i medijska manipulacija bošnjačkih stručnjaka, od kojih ste i sami pomenuli neke u ovom broju.

Mi odavde vidimo jasnu austrijsko-njemačko-bosansku vezu, jer ona mora ići preko RS da bi došla do Sarajeva. Nemojte zaboraviti dobre odnose pomenutog klana i u drugim sferama života, bar mi ovdje smo bili svjedoci istoga. Zato, lobiranje je učinilo svoje, Sarajevo-Berlin veza je funkcionisala besprijekorno.

Žbanićka reče: mala zemlja, mali budžet, ja bih dodao i velika medijska hajka. Pitao bih da li je Žbanićka, kao i mnogi prije nje, obojila Bosnu crno-bijelo. Pa, sad dok se ne operemo, proteći će dosta vremena. Jer, lako je objasniti dvostranost događaja u filmu, koji su se dešavali za vrijeme rata, obrazovanom čovjeku, ali šta je sa milionskim auditorijumom Evrope? Put pod noge, u Evropu, pa ispravljati krivu Drinu.

Darjan P. Pajkanović,

student, Banja Luka