Arhiva

Više od profesionalca

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Više od profesionalca

U četvrtak 16. marta navršava se četiri godine od smrti Danila-Bate Stojkovića, jednog od najvećih posleratnih srpskih glumaca. Tim povodom, za sredu 15. mart (Atelje 212 u 20 sati) predviđena je projekcija filma U ime oca i sina Bože Nikolića, kao sećanje na ovog glumca. Za glavnu ulogu u ovom filmu Bata Stojković je 1999. godine dobio Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje na Filmskom festivalu u Nišu.

Početak snimanja ovog filma odvijao se u vreme bombardovanja 1999, a povodom uloge, odnosno lika koji Bata tumači, njegova udovica Olga Stojković za NIN daje dragoceno objašnjenje:

Poznato je koliko je likova manipulisanih ljudi odigrao Bata na filmu. Međutim, u liku oca koji silom sprečava sina da ode u rat, pokazao je tragičnu veličinu žrtve. Za njega je tema filma U ime oca i sina bila ne samo stvaralački izazov, već i lična pobuna protiv onoga što se tada događalo. A film je sniman u vreme bombardovanja. Rad na ulozi shvatio je i kao deo ličnog angažmana u opštoj nesreći koja nas je tada zadesila. Svi koji su radili sa njim znali su kakav je Bata bio profesionalac, ali dok je snimao i igrao ulogu u ovom filmu, videla sam da je uložio mnogo više.