Arhiva

Roman o folksdojčerima i kolonistima

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U izdanju Stubova kulture, nakon romana Kutija za muške cipele, izašao je u ediciji Peščanik drugi roman Ratka Dangubića Nemački u sto lekcija.

Ovim povodom autor kaže:

- Osobenost knjige je što se bavi temom koja se kod nas i u Evropi manje-više zaobilazi šezdesetih godina. Igrom slučaja ili sudbine knjiga je, kao i njeni junaci, strugotina vremena. To je tužna, iskidana priča; tačnije, sto kratkih priča zasnovanih na stvarnim događajima, i alegorija o Nemcima, Srbima, Jevrejima, Mađarima na dnu Panonskog mora: sve se događa u kovitlacu prašine, geometriji stvarnog i izmišljenog – između folksdojčera, koji krivi ili ne – uplašeni i obmanuti odlaze, i gorštaka, kolonista, koji pristižu u ravnicu na jedrima nade i komunističke doktrine. Plete se fantastika ideologije, dokumenata, sa uslovnim refleksom duše. Istorija se ogleda u oljuštenom ogledalu sudbine, narodi su nalik na amebe, koji sebe u deobama ne štede.

Iza folksdojčera je ostala tuga kao rika sudbine u ravnici. Nisu ni sve Švabe bile zločinci i tragaoci za nacionalnom državom, i oni su imali svoju proporciju između ravnice i duše. Ne mogu se sve slike staviti u jedan ram, niti na različite sadržaje istorije lepiti ista etiketa. Svaki narod dug prema Bogu i sudbini vraća na svoj način. Nakon odlaska folksdojčera ostao je težak talog na dnu nestalog mora po kome će se uvek čeprkati.