Arhiva

Prvi put u Kvebeku

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Veoma uspešna saradnja između srpskih i kanadskih autora i izdavača nastavila se nakon prošlogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga, na Salonu knjiga u Kvebek sitiju koji je održan od 19. do 23. aprila ove godine.

Prvi put se dogodilo da su izdavači iz Srbije i Crne Gore predstavljeni na sopstvenom štandu na jednom sajmu knjiga u Americi. Ovo učešće bilo je obogaćeno prisustvom pet kanadskih stvaralaca srpskog porekla: Davida Albaharija, Dušana Petričića, Vladimira Tasića, LJubice Milićević i NJegovana Rajića. Naši pisci i izdavači održali su tim povodom i prigodan okrugli sto. Profesor Univerziteta u Bordou i autor Antologije srpske savremene proze dr Milivoj Srebro govorio je o dometima našeg književnog stvaralaštva i njegovom odjeku u zemljama frankofonije. Veliko interesovanje posetilaca Salona knjige pobudio je i Albaharijev “Snežni čovek” u izdanju Gallimar-a.

Veliku zaslugu za ovogodišnji nastup u Kvebeku imali su gospodin Philippe Sauvageau, predsednik Salon du livre de LJuebec i gospođa Linda Leith, koja je inače boravila na Sajmu knjiga u Beogradu u svojstvu predsednice Festivala pisaca Blue Metropolis. Interesovanje za kanadsku književnost u Srbiji i Crnoj Gori je veoma veliko o čemu govori i podatak da je u poslednjih nekoliko godina prevedeno više od 70 kanadskih naslova na srpski jezik. S druge strane, pored Andrića, Crnjanskog, Pavića, Kiša i Tišme, na francuski jezik prevedena su i dela sledećih naših pisaca; Radoslava Petkovića, Dragana Velikića, Svetislava Basare, Gorana Petrovića, Dušana Kovačevića i Biljane Srbljanović.

Intenzivna saradnja izdavačkih sektora dve zemlje je pokrenuta nakon nastupa Kanade na Beogradskom sajmu knjiga 2003. godine, kada su Kanađani bili počasni gost na najvećem sajmu knjiga jugoistočne Evrope.

Tada je sajam otvorio kvebečki pisac Naim Katan čiji je roman “Farida” (Clio) preveden te godine na srpski. Naim Katan je već sledeće godine dobio i titulu počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu. Pomenućemo kvebečke pisce koji su predstavili svoje knjige na Beogradskom sajmu; Naim Katan, Linda Leith, Gil Courtmanche, Gaeta Brulotte, Cecile Gagnon. Ghyslaine Guertin, NJegovan Rajić, LJubica Milićević...U Beogradu se očekuje dolazak Michela Tramblaya i Nancy Huston povodom promocije njihovih knjiga.

Budući da je prošle godine potpisan Protokol o saradnji između kvebečkog i beogradskog Sajma knjiga, naši izdavači: Zoran Živković (Službeni list), Petar Živadinović (Paideia) i direktor sajma Zoran Hamović (Clio) u toku trodnevnog boravka u Kvebeku uspeli su da podstaknu brojne autore i izdavače grada domaćina da dođu u oktobru u Beograd.

Sonia Mitrović-Davidović