Arhiva

Oko „druge Srbije”

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Oko „druge Srbije”

Pročitali smo tekst feljtona “Majka druge Srbije” koji je NIN objavio u dva dela 13. i 20. aprila ove godine, a koji je potpisao Zoran Ćirjaković. Pisan na osnovu anonimnih dojava, ovaj inkvizitorski napad na ličnost i privatnost jedne ugledne osobe daleko je od namere da analizira njen naučni i politički rad. Zadatak autora da difamira dr Latinku Perović spustio je NIN na dno srpskog novinarstva, a čitaoce ove paškvile uverio da još uvek žive u istom vremenu koje je počelo anonimnom ujdurmom o Vojku i Savlu.

Paradoksalno je da je ovaj napad ad hominem deo upravo one političke kulture, onog shvatanja političkog pluralizma i načina obračuna sa političkim protivnicima kojima je dr Latinka Perović posvetila naučni opus.

Autoritarna politička kultura, takođe, izgleda podrazumeva posebnu vrstu napada kada je žena (istoričarka, naučnica) u pitanju. Do sada nismo uspeli da pročitamo ništa slično upućeno muškarcu (istoričaru, naučniku).

Smatrajući u celini – tekstopisca i tekst primerom govora mržnje i političke nekorektnosti, mi istoričarke i naučnice, želimo javno svojim imenom i prezimenom da iskažemo najoštriji protest i indignaciju glavnom uredniku NIN-a, redakciji NIN-a i autoru teksta Zoranu Ćirjakoviću.

Dr Ranka Gašić, Dr Verica Gudac-Dodić, Dr Nadežda Jovanović, Dr Gordana

Krivokapić-Jović, Dr Olga Manojlović-Pintar, Dr Vesna Matović, Dr Marija

Obradović, Dr Branka Prpa, Dr Radmila Radić, Dr Dubravka Stojanović,

Dr Ana Stolić, Dr LJubinka Trgovčević

“Ona je vrhunski, ali jednodimenzionalno obrazovana i veruje da je rešenje svih srpskih problema modernizacija.”

Sve čestitke za vrhunski uzor analitičkog novinarstva u eseju „Latinka Perović, najuticajnija Srpkinja” sa razobličenom suštinom pogubnog otrova ekstremizma, obučenog u demagoške parole. Komunističkom, kao i svakom drugom ekstremizmu, urođeni su po logici stvari prepotentnost i agresivnost. Prvo proizlazi iz zablude da se poseduje otkrovenje svojstveno isključivo „ljudima posebnog kova”, a drugo je prirodna posledica uobražene mesijanske uloge. Onog trenutka kada se nasilno domogne negde vlasti, prethodnom se priključuje i arogantnost. Navodno prosvećena manjina prisvaja sebi pravo i obavezu da fizičkim i psihičkim terorom nametne većini svoje „saznanje”, uz zadržavanje svih privilegija za mali ograničeni krug samozvane elite. Dogodi li joj se pad sa vlasti, obnavlja se pritajena mržnja prema svima drugima, prisutna još iz doba kada su se spremali da se dočepaju vlasti. Normalni skepticizam svakog istinskog intelektualca, a nadasve pravog naučnika, ekstremizmu je nedostupan, kao što mu je strano da je neophodno mnogo i svestrano znati da bi se moglo shvatiti koliko se ne zna.

Prof. dr Marko Petrović,

Beograd

***

Držeći se onog čuvenog „nadmašimo svoje očeve da bismo im bili ravni”, vi ste tekstom „Neprijatelji i saborci Latinke Perović” zaista uspeli da nadmašite „Politiku” i njenog čuvenog „Vojka i Savla”!

Miloš Kikić,

Beograd