Arhiva

Bez nove elektrane – mrak

Jelica Putniković | 20. septembar 2023 | 01:00

Elektroprivreda Srbije (EPS) je početkom maja u Fajnenšel tajmsu u formi oglasa objavila “pismo o namerama” kojim traži potencijalne strateške partnere za nastavak izgradnje TE (termoelektrane) Kolubara B i za rekonstrukciju TE TO (termoelektrane toplane) Novi Sad. Kao alternativa za TE Kolubara B u oglasu je navedena mogućnost gradnje po principu grinfild investicije, a kao uslov EPS navodi da je potrebno da elektrana kao energent koristi ugalj sa površinskih kopova basena Kolubare.

- Ovaj oglas u Fajnenšel tajmsu je deo strategije EPS za obezbeđenje dovoljnih količina struje iz domaćih izvora, jer već 2012. godine ćemo se suočiti sa ozbiljnim deficitom električne energije. Pri kraju je EPS-ov tender za izvor konsultanta za Kolubaru B i TE TO Novi Sad. Konsultant treba da bude izabran ovih dana, a do kraja 2006. godine planiramo raspisivanje javnog poziva za tendere za ova dva projekta, kaže Dragomir Marković, direktor Direkcije EPS za strategiju i investiranje u EPS.

U više navrata do sada eksperti i državni zvaničnici iz oblasti energetike su isticali da će Srbiji do 2012. godine za sopstvene potrebe nedostajati jedna elektrana instalisane snage od 800 MW. Da bi se taj projektovani manjak predupredio već treba investirati u nove proizvodne agregate. Jer, ne može se elektrana izgraditi za godinu dana.

Do puštanja u pogon nove elektrane u elektroenergetskom sistemu EPS će godišnje nedostajati između 1,6 do 3,2 milijarde kilovat-časova električne energije (što zavisi i od hidrologije) a ovaj manjak će morati da se uvozi. Sam uvoz ne bi bio tako veliki problem da EPS struju ne prodaje po prosečnoj ceni od oko 3,3 evrocenta po kilovat času, dok je električnu energiju iz uvoza ove zime plaćao u proseku oko 4,5 centa. Pri tome, u EPS ističu da na slobodnom tržištu električne energije u regionu u ponudi nije bilo dovoljnih količina struje.

Izbor strateških partnera za elektranu koja će struju praviti iz kolubarskog uglja i za TE TO Novi Sad treba da se okonča 2007. godine.

Marković objašnjava da će strateškim partnerima biti ponuđeno više mogućnosti saradnje sa EPS: zajedničko preduzeće (u kome bi svaki partner, srazmerno ulogu, valorizovao svoj deo), direktni plasman kapitala, dokapitalizacija...

- Potraga EPS za strateškim partnerom je dokaz da nemamo ništa protiv vlasničke transformacije. Poslovodstvo EPS se protivi samo rasparčavanju i prodaji delova EPS, a zainteresovani smo za kvalitetno privlačenje stranog kapitala kroz razvojne projekte, kaže Marković.

Da bi potvrdio ovu “otvorenost EPS” Marković napominje da u EPS ne insistiraju da se po svaku cenu završi pre 15 godina prekinuta gradnja TE Kolubare B. U taj objekat sa dva agregata od po 350 MW instalisane snage do sada je po njegovim rečima uloženo oko 350 miliona evra, a da bi se dovršio potrebno je investirati još oko 8 miliona evra: 550 u elektranu i više od 200 za ugljenokop koji će obezbediti dovoljne količine uglja.

“U grinfild investiciju mora da se uloži više od ove sume. Naš uslov je da kapacitet bude najmanje 700 MW i da se koristi kolubarski ugalj, a razmotrićemo sve ponude potencijalnih strateških partnera i odabrati najbolju,” poručuje Marković.

Projekat sa TE TO Novi Sad treba da se reši u saradnji EPS, grada Novog Sada (koji dobija toplotnu energiju) i Naftne industrije Srbije AD (NIS AD), koji za rafineriju nafte u Novom Sadu iz ove TE TO nabavlja tehnološku paru.

- Potencijalni investitor treba da nađe i ponudi najisplativije rešenje za sve igrače. Postojeće kombinovano postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije treba da se rekonstruiše i modernizuje. Ideja je da dobijemo moderno CCGT CHP postrojenje visoke efikasnosti (kombinovano kogenerativno gasno turbinsko postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije). Parametri su: toplotni konzum grada Novog Sada od 300 MWt i potrošnje tehnološke pare u rafineriji Novi Sad iznad 300 t/h, navodi Marković komentarišući da ova modernizacija treba TE TO Novi Sad da učini profitabilnim pogonom.

TE TO Novi Sad, naime, sa sadašnjom tehnologijom i aktuelnim cenama mazuta i prirodnog gasa proizvodi preskupu električnu energiju.

- EPS se više isplati da uvozi struju nego da je proizvodi u TE TO Novi Sad. Zbog toga ovaj kapacitet ni prošle ni ove godine nije ubačen u Elektroenergetski bilans Srbije, objašnjava Marković.