Arhiva

Crnogorski referendum…

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Crnogorski referendum…

Predsednik Srbije Boris Tadić otišao je prošle nedelje u nezavisnu Crnu Goru da, kako su mediji izvestili, “svim njenim građanima prenese poruku prijateljstva”. Ukoliko su ga mediji pogrešno interpretirali, očekujem da predsednikov kabinet objavi valjanu ispravku. Ukoliko je, pak, vest tačna, tražimod predsednika objašnjenje: da liporuku prenosi i u moje ime? Ako je, kakvim slučajem, i na mene mislio (abudući da je predsednik moje države, trebalo bi da je tako), molim ga da me ubuduće u takvim delikatnim situacijama, pre uzimanja u usta, upita pristajem li.

Meni šverceri,hohštapleri, krijumčari, lopovi, makroi, zelenaši ni u Srbiji nisu prijatelji, pa zbog čega bi ih u Crnoj Gori, ili ma gde drugde, tražio i prihvatao. Meni oni koji me ne vole ili im jednostavno nisam potreban, koji me okrivljuju za sopstvene neuspehe, koji me ne žele ukući kao gosta već samo kao kupca, koji su me voleli samo dok sam im pomagao u nesreći da bi posle pljunuli i na pomoć i na mene, ni u Srbiji nisu prijatelji, pa zbog čega bih ih u Crnoj Gori, ili ma gde drugde, za prijatelje priznavao.

Ovo govorim da bih između svojih prijatelja u Crnoj Gori – bez obzirašta su zaokružili na referendumu (o državnosti, a ne o prijateljstvu),i takvih, jasnu granicu napisao.

Jovica Tišma

Smederevo

* * *

Dođe i taj dan. Crna Gora, nezavisno, zakorači u svijetlu budućnost. A reče pjesnik: “Biće to neferendum” i bi neverendum. Od režima koji svoju moć zasniva na tajnoj policiji, pritiscima i prijetnjama, nije se drugo ni moglo očekivati. Nadu da narod Crne Gore ima hrabrosti da kaže – NE neizvjesnosti koju im donosi nezavisnost, da “prelomi u mozgu” odbijanjem 100-150 evra (kažu da je na dan referenduma cijena l.k. dostizala i 1 000 evra), nadvladala je mržnja prema Srbiji (Šiptara i Muslimana u Crnoj Gori) i savršena spremnost režima da iz okruženja uveze onoliko glasova koliko će biti dovoljno za pobjedu. Pobjedu, koju će, uz sve sumnje o krađi glasova, vrlo brzo priznati oni koji je trebalo da brinu o (ne)regularnosti referenduma. Ili će biti da je Zapad dao odobrenje (ne prvi put) M.Đ. da uradi sve što može i da pobijedi. Ne može se poreći ni krivica zvanične Srbije, koja je dugo već zatvarala oči na separatističko djelovanje diplomatskih predstavnika SCG iz CG i njenih trgovinskih misija, a pogotovo na djelovanje don Sveta, koji sred Beograda zdušno poradi na razbijanju zajednice, na čijem čelu je bio. Uz sve zlo, koje Crnu Goru pohodi u ovom besudnom vremenu, najkraće okarakterisano kao fašizam, lako prepoznatljivo i u postupcima crnogorskih zvaničnika, kao pozitivno treba istaći onih 185 000 glasova Srba, građana CG koji odolješe pritisku, prijetnjama i ne dadoše “vjeru za večeru”. Ono što je sad najvažnije je da te glasove pretočimo u srpski nacionalni korpus i kao manjina (ako nas je odista manje), uspijemo da se (uz pomoć Srbije?) izborimo i dobijemo ono što odavno želimo u CG: škole, koje bi radile po školskom programu Srbije (da nam djecu ne truju Dukljani) i medije. Uspijemo li da od krivomozgića i ostrašćenih komunista, okupljenih u sektu koju predvodi M. Dedejić, zaštitimo Crkvu, učinićemo da njihova pobjeda bude prolazna, a poraz Crne Gore ne bude vječan.

M. Radović

istoričar, Podgorica

* * *

Budi pametna već jednom, Srbijo, daj svima Crnogorcima koji su bili protiv Mila Đukanovića srpski pasoš, to jest, dajte im dvojno državljanstvo, imaju pravo na to iako su iz Crne Gore jer se smatraju Srbima. Mora država Srbija već jednom da pomaže i da se dobro organizuje iz inostranstva za pare i pomoć. Ima nas Srba i Crnogoraca dosta vani po celom svetu, nemojte da nam se narod sprda.

Rade iz Švedske

***

Voleo bih da neko analitički i pošteno obradi tekstove Milenka Perovića, koji izlaze u Monitoru (monitor.cg.yu). Ovaj gospodin je dugo godina bio šef Katedre za filozofiju na Novosadskom filozofskom fakultetu (možda je i sad), a ovu izjavu (iz poslednjeg broja)možete staviti u izjave nedelje: “Istorija će 21. maja poljubiti Crnu Goru. Od toga se poljupca ona neće odmah pretvoriti u lijepog princa, ali je sigurno da nikada više neće biti žaba.”

Aleksandar Mitrović,

elektronskom poštom

* * *

“Slobodnoj Crnoj Gori priliči samo da od slobodne države, kao što je Amerika, prima pomoć, kad već ne može bez nje biti.” Ako ste pomislili da je ovo izjavio neko od aktuelnih političara, prevarili ste se. Ovo je napisao (proročki) Petar II Petrović Wegoš 1849. u pismu srpskom književniku Matiji Banu. Citat je uzet iz knjige Bora Krivokapića “Beskonačni Tito” (str. 331). Zar vam ovo ne deluje savremeno?

Božidar Stanković,

Zaječar

* * *

Blok za nezavisnu državu dobio je većinu glasova na referendumu. Jasno je odmah da su presudile nacionalne manjine. One ne vole Srbiju i to ih je rukovodilo prilikom izjašnjavanja. To se vidi prostim uvidom u rezultate glasanja po opštinama. U Crnoj Gori živi oko 123 000 takvih građana, a pravo glasa ima njih oko 90 000. Suverenisti su na kraju sakupili 45 000 glasova više i jasno je od koga su ih dobili.

Milenko Timotijević,

Beograd