Arhiva

Jadranski maratonac

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Jadranski maratonac

Davor Novović ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, ali i u istoriju, kao prvi čovek koji je preplivao Jadransko more, deonicu dugu 207 kilometara od Barija do Petrovca na moru. Novović prenosi svoje utiske za NIN:

„Od kada sam krenuo iz italijanskog grada Barija, plivao samo ceo dan, odmarajući se od ponoći do 6 ujutru, i tako prvih pet dana, dok nismo stigli do međunarodnih voda. Tu su nas sačekali jaki vetrovi, a u neposrednoj blizini je bio oboren i jedan albanski avion, pa nam je zbog potrage rečeno da ne smemo tu ostati, tako da smo se sklonili na jedan dan do Bara. Po pravilima, dozvoljeno je odmaranje samo na brodu. Preplivao sam od Barija do Petrovca, što niko do sada nije uradio, čime sam ušao u ’Ginisa’, ali je zabeležena nepravilnost od jednog dana odmora, zbog čega mi je priznat samo rekord za preplivanu daljinu, ali ne i profesionalni rekord.

Pripremao sam se za ovaj poduhvat devet meseci uz pomoć sponzora i prijatelja, a zbog referenduma veliki broj sponzora iz Srbije je odustao.

Ostvario sam dečački san. Pehar za ’Ginisov rekord’ sam poklonio crkvi Svete nedelje u mom rodnom Petrovcu, jer sam sa svojim gradom zajedno ušao u istoriju.”

Naredne godine planira da postane prvi čovek sa ovih prostora koji će preplivati Lamanš, a za 2009. priprema savladavanje deonice od Herceg Novog do Atine.

„Idem da postignem svetski rekord, da ga niko za ’vjek i vjekova’ ne obori. To ću pokloniti svima nama u Vojvodini, Srbiji i Crnoj Gori – da bratski proslavimo.”