Arhiva

Formula opstanka

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nikolaj Vasilijevič Fjodorov, predsednik Čuvaške Republike u Ruskoj Federaciji

Mi se sa ljubavlju odnosimo prema srpskoj istoriji i kulturi. Znamo da nam je ista kolevka i svesni smo odgovornosti za našu buduću civilizaciju, slovensku, tj rusko-srpsku. Za Ruse je internacionalizam formula preživljavanja, očuvanja i razvoja naše mnogonacionalne i multikonfesionalne ruske narodne države. Mi smo, kao i vi, preživeli vrlo težak period u našoj najnovijoj istoriji. Održali smo jedinstvo Ruske Federacije političkom strategijom realnog internacionalizma. To je formula budućnosti Ruske Federacije. Rusija je, dakle, prošla kroz taj dramatični period i mislim da ruski političari i biznismeni treba aktivnije da rade na jačanju i obogaćivanju Srbije ne samo našim iskustvom, već i ekonomskom i političkom podrškom”, kaže na početku razgovora za NIN Nikolaj Vasilijevič Fjodorov, predsednik Čuvaške Republike (od 1920. autonomna oblast, a od 1990. republika u okviru SSSR-a), koji je na poziv Nenada Popovića, šefa ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, prvi put boravio u Srbiji.

Kakav je pogled Rusije na problem Kosova i Metohije?

- Mi smo preživeli probleme slične onima koji su sada pred vama. Ni kod nas nije sve još potpuno završeno, ali su najvažnija pitanja rešena: očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti Ruske Federacije. Uspeli smo da tokom dugih, komplikovanih, a ponekad i dramatičnih pregovora očuvamo i političku i teritorijalnu celovitost, ali i pravo naroda na samoopredeljenje, pravo naroda na granice, kulturu, samobitnost, tako da više ne postoji pretnja od raspada Ruske Federacije.

Predsednik Ruske Federacije izneo je principijelan i važan stav o nedopustivosti duplih standarda u međunarodnoj politici, kako u slučaju Evropske unije, tako i u slučaju Sjedinjenih Država. Znači, ukoliko međunarodna zajednica podrži nečije eksperimentalne interese na Kosovu i Metohiji biće razrušen ceo sistem međunarodnih odnosa.

Kakav značaj ima insistiranje na pravu nacija na samoopredeljenje, ukoliko realizacija tog plana može da dovede do masovnog uništenja ljudi, uništenja celih slojeva civilizacije ili rušenja duhovnih svetinja?

Šta to znači kada je u pitanju Rusija?

- To će, kada je reč o Rusiji, dovesti, recimo, do problema u odnosima između Rusije i Gruzije. Jer, ako se tako nešto predloži za Kosovo i Metohiju može se pomisliti da je moguće i rušenje Gruzije preko Abhazije i Južne Osetije. Taj bi presedan bio opasan i u slučaju Moldavije. Neko bi mogao ponovo da pokrene i pitanje Čečenije, mada je tu problem već regulisan.

To, na kraju, može dovesti i do rušenja osnovnih principa UN...

- Znate, kao pravnik mogu da navedem primer Bavarske koja još nije ratifikovala federalni ustav Nemačke, tako da i oni imaju mnogo formalnih prava da govore o raspadu Nemačke. U Americi je, opet, bilo puno problema sa Teksasom...

U kojoj meri ste zadovoljni ekonomskim odnosima Čuvašije i Srbije?

- Veoma sam zadovoljan, što ne znači da neće biti i bolje. Veliki broj srpskih biznismena radi u Čuvašiji. Kada su počinjali pre 13 godina, godišnje su ostvarivali obrt od dva miliona dolara, a danas je ta cifra – 220 miliona.

Branka Đukić