Arhiva

Šampioni iz navike

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Šampioni iz navike
Šampioni Evrope u vaterpolu četvrti put su postali Srbi! Baš tako. Ako neko ne veruje, postoji dokumentacija. Doduše, kako se menjalo ime države od raspada velike Jugoslavije... Već u Atini 1991. Srbi, kažu i uz pomoć Crnogoraca, predvođeni odlučnim stručnjakom za igru s loptom u vodi inženjerom rudarstva Nikolom Stamenićem, osvojili su evropsku šampionsku titulu. Uoči šampionata u glavnom gradu Grčke bili su korpirani od Hrvata. Nisu želeli da igraju ovu igru u istom timu sa mrskim im Srbima. Nikola Stamenić nije razlikovao igrače po nacionalnoj pripadnosti, samo je bio ljut na takav način razmišljanja kada je reč o vaterpolo igri. Trajalo je to mnogo dugo, deceniju i još koju godinu pride.
Slavodobitno, referendumski, Miodrag Vuković, glasnogovornik države Crne Gore je pred 27. vaterpolo šampionat Evrope iskazao svoja patriotska osećanja: Ko je Crnogorac od vjere, neće poželjeti da se kupa u tašmajdanskom bazenu. I bi tako. Čak pet reprezentativaca iz Crne Gore otkazalo je poslušnost selektoru Dejanu Udovičiću. Za one koji se imalo razumeju u ovaj sport samo kratak podsetnik ndash; neimenovana petorka je obično u kriznim momentima utakmice reprezentacije SCG sedela na klupi za rezervne igrače.
Tačno je da Srbija nikada nije imala more, računajući od vremena svoje prve državnosti. Prvo kneževine, a potom i kraljevine Srbije za vreme dinastije Obrenovića. Ali, imala je Savu i Dunav sa svojim pritokama. Uvek je bilo teže plivati u slatkoj nego u morskoj vodi. Srbi su treći put zaredom osvojili vaterpolo šampionat Evrope. I onda kada je najteže, protiv tradicionalnog rivala Mađarske koja takođe nema more, ako se ne računa, ono, praistorijsko Panonsko. Valjda su zato Srbi postali Evropejci iz navike!
Ima jedno nagradno pitanje za sve sportske sveznalice, koje glasi: Ko je rodonačelnik ili izmislilac vaterpolo igre? Srbi sigurno nisu, ali su decenijama najbolji. Priznao je to, doduše nevoljno, i selektor tima Mađarske Deneš Kemenj, odmah posle završetka finalne utakmice u Beogradu, na najvećem vaterpolo stadionu u svetu, Tašmajdanu. Srbija tradicionalno ima sjajnu vaterpolo školu. Mi u Mađarskoj nemamo klub kao što je rsquo;Partizanrsquo; koji stalno izbacuje kvalitetne igrače, jednostavno je zaključio Deneš Kemenj.
Što se onog nagradnog pitanja tiče, odgovor je jednostavan: vaterpolo igru izmislili su Englezi! Pijani mornari na dokovima u Liverpulu, dok su čekali posao na nekoj lađi igrali su se loptom u vodi. Još u onom devetnaestom veku. To je bilo sve što su u vaterpolu postigli sportski Englezi. Ostala je samo engleska reč za ovu najtežu sportsku disciplinu ndash; vaterpolo, u slobodnom prevodu ndash; voda i lopta koja se gura po njenoj površini.
Lepo je to što su igrači ove generacije osvojili treću uzastopnu titulu šampiona Evrope. Sportski je i što su spominjali svoje nekadašnje drugare iz Crne Gore. Možda se Evropi mnogo toga nije dopalo i zato je na kapicama, jedinim dresovima koje mogu da nose vaterpolisti, moralo da piše SCG. Kažu da su takvi bili propisi kojih se tvrdokorno pridržava FINA iliti Svetska plivačka asocijacija. Ipak, himna je bila Bože pravde, a na jarbolu se vijorila zastava države Srbije. Koliko je vremena potrebno da država Srbija dobije kakvo-takvo priznanje, pa makar se radilo i o sportu?
Mađari su posle dodele medalja džentlmenski sišli s postolja i jedan po jedan čestitali našim reprezentativcima, kao i Špancima na osvojenoj bronzanoj medalji. Naši igrači dugo nisu mogli da smire svoje emocije. Bili su van sebe od sreće. Uglas kažu da se nisu uplašili i kada su gubili utakmicu sa tri gola razlike.
Prvi put je za nas intonirana himna lsquo;Bože pravdersquo;. E, tu mi je srce bilo puno. Prošli su me žmarci i ispunio me je ponos. Sada znam kako je strancima koje sam viđao kako plaču dok slušaju svoju himnu i kako iz njih izvire erupcija emocija,, za NIN je pripovedao Aleksandar Šapić, prvi strelac šampionata i najskuplji igrač sveta.
Da li je šampionat Evrope u vaterpolu, održan u Beogradu, bio i signal buduće izborne kampanje? Tek, na tribine bazena Tašmajdan sjatile su se mnogobrojne političke glave. Zajednički, u horu, pevali su himnu Bože pravde predsednik Srbije Tadić, predsednik Srpske Dodik, kojima se kasnije pridružio i premijer Srbije Koštunica. Ako već nemamo more, konačno imamo himnu i, naravno, vaterpoliste. U našem jezičkom smislu ndash; igrače s loptom u vodi...