Arhiva

Očigledne činjenice

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Pismo prof. Koruge ima zaista tragikomičan karakter. Najpre, do suza me je nasmejala njegova neverovatna konstrukcija o nekakvim „Teslinim portparolima”, „idolima”, „uzurpatorima”, i, kao vrhunac besmisla, o mojim „štićenicima”, članovima Srpske akademije nauka i umetnosti! Uopšte mi nije poznato o čemu prof. Koruga piše, niti me to interesuje. Jedino bih mogao, sa šaljive strane, da mu zahvalim na komplimentu, s obzirom na to da je za moje štićenike proglasio naše istaknute naučnike!

Tragična komponenta, koja je u dopisu, nažalost, dominantna, ogleda se, pre svega, kroz pristup diskusiji, koji je evidentan i u polemici sa prof. Konečnim oko članka „Teslino trojstvo” objavljenog u vašem listu: bezobzirne zamene teze, lične uvrede i diskvalifikacije predstavljaju, izgleda, omiljeno oružje prof. Koruge. Daleko od toga da želim da se u takav vid diskusije upuštam: želeo bih samo da ukažem na neke očigledne činjenice.

On je u članku „Teslino trojstvo” (NIN br. 2900) sebi dozvolio takvu slobodu u zaključivanju da je napravio galimatijas svakojakih logički nedovoljno povezanih iskaza i time Teslino stvaralaštvo prikazao na krajnje proizvoljan i nenaučan način, dovodeći u zabludu široku čitalačku publiku.

Predavanja o Tesli akademika Petra Miljanića pomenuo sam samo zbog toga što su mi se veoma dopala u metodološkom smislu. Veoma je nekorektno pominjati ime prof. Miljanića na način na koji je to učinio prof. Koruga, imajući u vidu, između ostalog, da je većinu eksponata u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu postavio upravo prof. Miljanić, jedan od svetski priznatih znalaca Teslinog nasleđa.

I, konačno, dolazimo do moralnih normi, do za mene lično uvredljivih iskaza – njih valjda samo prof. Koruga razume, te ih ostavljam njemu na savesti. Negovanje naučne istinoljubivosti i širenje naučne istine zaista jesu primordijalne dužnosti profesora Univerziteta i istraživača u nauci uopšte. Moja isključiva želja je bila da ukažem, na primeru članka „Teslino trojstvo” prof. Koruge i njegovog učešća u diskusiji koja je usledila, na pristup koji se teško može nazvati naučnim.

Prof. Srđan Stanković

Elektrotehnički fakultet

Univerziteta u Beogradu