Arhiva

Nova tajna kaseta

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dok su premijer Ferenc Đurčanj i njegova vlada dobili novo poverenje parlamenta Mađarske, a Viktor Orban održavao vatrene govore na Košutovom trgu, i među strankama desne orijentacije prikupljani potpisi za raspisivanje novih izbora, u javnosti se pojavila još jedna audio-kaseta tajno snimljena na poslednjem partijskom sastanku MSP u subotu, a emitovana u ponedeljak 9. oktobra na mađarskom državnom radiju.

“Žrtva” je ovog puta bila Monika Lampert, u prošlom mandatu ministarka unutrašnjih poslova, a u ovom ministarka za samouprave i razvoj regija. Lampertova je na sastanku socijalista izjavila da političari ove partije ne treba previše da tuguju što su izgubili lokalne izbore u zemlji, jer imaju parlamentarnu vlast koja im omogućava da promene državni zakon o razvoju regija, što će i uraditi! Socijalisti će time osigurati sebi dobijanje mandata u novoformiranim senatima za razvijanje regiona, čime bi kontrolisali i usmeravali ne samo kreditnih pet hiljada milijardi forinti (osamnaest milijardi evra) dobijenih od EU za razvoj regija, nego i dodatnih osam milijardi forinti (29 miliona evra) od donacija, a ne mlade demokrate (Fides), koje su 1. oktobra dobile lokalne izbore u celoj Mađarskoj!

Odmah se oglasila i Monika Lampert, rekavši medijima da je javnosti prezentiran “montirani materijal”, izvađen iz konteksta, s ciljem da deformiše prave namere vlade, čiji je osnovni zadatak da apsolutnom kontrolom novca u naredne četiri godine pokuša da smanji buyetski deficit zemlje sa 10,1 na 3,5 odsto, kako bi Mađarska do 2010. godine kao platežno sredstvo uvela evro.

Fides je, inače, jednoglasno odbio parlamentarni predlog o stvaranju regionalnih samouprava upravo zato što je znao da će socijalisti i njihovi koalicioni partneri u vladi, liberali, prvo promeniti zakon o finansiranju regionalnog razvoja zemlje i time im potpuno obezvrediti osvojenu vlast na lokalnom nivou. A bez ekonomske kontrole nad novcem koji treba da im pripadne, politička vlast je samo figurativna!

I dok predsednik socijaldemokrata Gabor Kunce podvlači da se sa Viktorom Orbanom (u međuvremenu podneo krivičnu prijavu protiv Ferenca Đurčanja zbog izborne obmane nacije), koji “sa strane” sve čini da oslabi parlamentarnu geografiju, ne treba više baviti, a premijer Đurčanj nakon izvinjenja građanima zbog plahovitog govora u Esedu napominje da će samo u 2007. mesečna neto zarada biti manja za 3 odsto (bruto će ostati isti!), dok će 2008. ostati nedirnuta, a 2009. godine će se povećavati – narodnosti u Mađarskoj (iako su 1. oktobra bili i manjinski izbori) niko i ne pominje! Javne reči nema ni o Mađarima izvan granica matične države. Bar dok žestok rat aprilskih parlamentarnih pobednika i oktobarskih lokalnih dobitnika traje. Kad će biti okončan, u ovom trenutku niko ne zna.

VLASTIMIR VUJIĆ