Arhiva

Presedan

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Anglosaksonsko sudstvo bazirano je na presedanima. Iako je taj sistem veoma složen, autoritet tih zemalja izaziva poštovanje celog sveta prema tom drevnom sistemu sudskih kriterija.

Zato nije iznenađenje da ceo svet vodi računa o vrednosti i snazi presedana u međunarodnim razmerama.

Rusija je izjavila da bi davanje nezavisnosti pokrajini Kosovo odlukom svetske zajednice ona smatrala presedanom. To je argument koji je ozbiljno zabrinuo one snage u svetu koje smatraju da kosovskim Albancima treba dati nezavisnost. Rusija je jasno i glasno izjavila da bi odmah posle proglašavanja nezavisnosti Kosova, Rusija smatrala da su Autonomna republika Abhazija i Autonomna oblast Južna Osetija, koje su se praktično otcepile od Gruzije i u kojima ruske vojne snage imaju mandat mirotvoraca, stekle pravo da proglase nezavisnost.

Posle toga bi mnoge oblasti u kojima je iz perspektive cele države jedna nacionalna zajednica manjina, ali u tim oblastima većina, mogle zatražiti otcepljenje, što neke od njih i traže. Takvi su primeri u Španiji Baskija, u Francuskoj ostrvo Korzika, u Turskoj Jermeni na severu, Mađari u Rumuniji, pa čak i Meksikanci u Novom Meksiku u SAD.

U slučaju Kosova Zapadu se žuri jer se plaši da albanski ekstremisti ponovo ne počine nasilja nad manjinskim stanovništvom i ruše srpsko pravoslavno srednjovekovno nasleđe, među kojim je Unesko neke najdragocenije svetinje proglasio svetskom kulturnom baštinom. Dobro obavešteni predstavnici Kraljevskog instituta za vojne studije u Londonu sugerišu svetskoj zajednici da jasno pošalje signale kosovskim Albancima da bi terorističkim delovanjem ekstremista bila ne ubrzana, nego otežana neka za njih povoljna odluka.

Prvi nagoveštaji predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Finca Ahtisarija, doskora brzopletog u izjavama i gorljivog da što pre dođe do odluke, da možda ipak odloži odluku o statusu izazvala je iznenađenje. Promena tajminga tumači se opreznošću da ishitrena odluka na štetu Srbije pre izbora ne dovede na vlast radikale.

Što se tiče reči presedan, ona je etimološki vrlo jednostavna. Presedan je francuska reč poznata još u 13. veku, koju su Englezi pozajmili od svojih južnih suseda, a Francuzi onda u 18. veku ponovo preuzeli kao pravni termin. Dolazi od latinskog glagola praecedere - prethoditi.