Arhiva

Dve Nikol na Kosovu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Dve Nikol na Kosovu

Prava i srpska Nikol Kidman, kako su u javnosti nazvali nekadašnju predsednicu parlamenta Natašu Mićić, srele su se prošlog vikenda u Prištini. Predsednica Građanskog saveza Srbije dočekala je Nikol na poziv nevladinih organizacija i UNIFEM-a čiji je nekada, takođe, riđokosa australijska glumica ambasador dobre volje. O sastanku s ciljem da obezbedi susret albanskih i srpskih žena i razgovoru sa Nikol, za NIN Nataša Mićić kaže:

- Sastanak žena srpske i albanske nacionalnosti je vrlo značajan, jer su se žene s Kosova različitih nacionalnosti prvi put posle dužeg vremena našle za zajedničkim stolom.Na tom susretu sam srpskim i albanskim ženama prenela istu poruku – da se u pregovorima o statusu treba fokusirati pre svega na zaštitu srpske etničke zajednice i da je prioritet da se njima pomogne. Poručila sam im da je i Srbima i Albancima potrebno pomirenje, suživot i multietničko Kosovo i da je život važniji nego granice i teritorija, a tožene dobro razumeju. Sa srpskim ženama sam razgovarala o njihovom integrisanju u kosovsko društvo, jer je to jedini način za opstanak ukoliko žele da ostanu na Kosovu.

Nikol Kidman je pažnju posvetila problemima žena u enklavama i ohrabrila srpske žene da istraju u nameri da ostanu da žive na Kosovu i poručila im da se potrude da nađu način da žive zajedno kao i da je potreba sveta da Kosovo bude multietničko. Smatram da je jako bitno što je uspostavljen dijalog između srpskih žena u enklavama i Albanki, jer se jedino na taj način ruše granice enklava, a tako se daje primer i muškarcima da su suživot i tolerancija ne samo mogući nego i neophodni, kaže Nataša Mićić.