Arhiva

Istorija komunističke represije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga biće predstavljena i nedavno objavljena knjiga mladog istoričara Srđana Cvetkovića „Između srpa i čekića – represija u Srbiji 1944-1953”. Ovo delo predstavlja sistematizovan pogled na ovaj period naše istorije, do sada nedovoljno proučen, a i dalje u velikoj meri kontroverzan.

„Knjiga je samo jedan, početni korak u izučavanju ovog fenomena u godinama neposredno po oslobađanju Srbije '44. godine. Temelji se pretežno na političkoj represiji, ali sam pokušao da dam jedan opštiji pregled, koji bi obuhvatio i širu socijalnu represiju”, kaže za NIN Srđan Cvetković.

Knjiga prati kako se odnos nove vlasti prema političkim protivnicima razvijao po fazama. Od potpuno divljih, vaninstitucionalnih sudova prvih meseci po oslobođenju, preko sudova časti, montiranih vojnih, pa civilnih procesa, sve do 1948. godine, kada se pažnja usmerava na unutarpartijsko “čišćenje”. Početkom pedesetih dolazi do promena. Odustaje se od velike represije, a neposlušnici se, kako je govorio Tito, samo klepe po ušima.

„Knjiga pruža uvid i u neka do sada nepoznata, ili malo poznata dokumenta, u kojima se vidi metodologija rada poratnih vlasti. Na primer, kako je Ranković uputio protest Ozni, pošto je u Zagrebu za deset dana streljano samo dvesta ljudi, ili kada je streljano 3000 ljudi, posle čega je usledio zahtev da se za stotinak izrade presude.

Jedan deo knjige je posvećen i uporednom pregledu sa iskustvima iz drugih zemalja, u kojima su, za razliku od naše zemlje, uglavnom dostupne stare arhive. To upravo otežava istraživački rad kod nas.

Trudio sam se da ne pišem strogo naučnim jezikom, kako bi knjiga bila pristupačnija i široj publici.”