Arhiva

Veliki skup kardiologa

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Beograd je nedavno bio domaćin “Evropske konferencije za bolesti srčanog mišića, srčane kese i disfunkcije leve srčane komore”, najvećeg skupa kardiologa u poslednjih četrdesetak godina na prostoru cele bivše SFRJ. Skupu je prisustvovalo više od 500 vrhunskih stručnjaka, a među njima predsednici i generalni sekretari Evropskog udruženja kardiologa i Evropskog udruženja reumatologa, organizacija koje su uz SANU i Udruženje kardiologa Srbije i Crne Gore stale iza ovog projekta.

Direktor konferencije dr Petar Seferović za NIN iznosi svoje utiske:

“Ovo je veliki događaj kome su prisustvovali vrhunski stručnjaci na evropskom nivou. Na konferenciji su doneti važni zaključci u odnosu na dijagnostiku i lečenje srčanih slabosti, a iza tih zaključaka stoje najznačajniji kardiolozi Evrope. Održan je i sastanak koji je ispratio određivanje klasifikacija bolesti srčanog mišića, koja će se ubuduće primenjivati.

Meni je posebno drago što su prisustvovala dva, slobodno mogu reći gurua, kada je u pitanju srčana kesa. Dr Dejvid Spadik i dr Ralf Sabetaj već tridesetak godina su u samom vrhu kada je ova oblast u pitanju. Bili su u našoj zemlji i pre dvanaest godina, a sada su se, iako u poodmaklim godinama, odlučili da nas posete ponovo.

Korist održavanja ovakvog skupa u našoj zemlji ogleda se u tome što će spomenuti zaključci unaprediti lečenje bolesti srca, koje su inače najčešći uzročnik smrtnosti.”