Arhiva

Teror Srpkinja

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00

Proteklih dana pekari širom Srbije bili su nemalo iznenađeni kada su shvatili da im je produktivnost naglo narasla. Naravno, u jutarnjim satima. Narod, više gladan nego sit, redovno je zorom hrlio u pekarske radnje. Otkuda toliki narod, u novčanoj oskudici, stoji bez guranja i dreke u redovima za hleb i burek? Da li ste na televiziji gledali naše odbojkašice, ponosan se razgovor vodi među komšijama. U, tamo, dalekom Japanu gde se održava Petnaesti svetski šampionat u odbojci devojke iz Srbije, u ranim jutarnjim satima po evropskom vremenu, prvo su neočekivano i na veliko zadovoljstvo pobedile našminkane aktuelne svetske prvakinje selekciju Italije, zatim favorizovane guzate i prsate Kubanke, a onda redom Peruanke, pojačane sa dve bledolike Ruskinje, Egipćanke pokrivene maramama, Turkinje u sekularnom izdanju sa pokojom tetovažom na bicepsima, vesele i kosooke Južnokorejke... Završnica (15. novembra) i utakmice za medalje slede, takođe, u “vampirskom vremenu” u tri sata novog dana. I bez obzira na završnicu šampionata, već sada se učešće Srpkinja može proglasiti podvigom ravnim osvajanju jedne od medalja! Na opšte zadovoljstvo svih u Srbiji i pekara...

Za one manje upućene u odbojku samo skroman podsetnik da je ovo prvo učešće jednog ženskog reprezentativnog tima iz Srbije na svetskom šampionatu. U stvari, ime ovog ženskog odbojkaškog tima zvanično je reprezentacija Srbije i Crne Gore. Kažu, sede glave koje odlučuju u Svetskoj odbojkaškoj asocijaciji (FIVB), da je tako kako jeste, jer se reprezentacija Srbije pod imenom SCG kvalifikovala za šampionat u Japanu. Za promenu imena ima vremena, do zelene trave. Zbog krutih propisa, “blagopočivša” SCG je ostala u igri.

Deset dana pre starta šampionata na Kongresu FIVB u Tokiju pod skute ove visokoprofitabilne sportske organizacije svečano je u članstvo, pod rednim brojem 219. primljen Odbojkaški savez Crne Gore. Predstavnik OSCG nije imao ništa protiv da selekcija, koju čine igračice iz Srbije, nastupa pod imenom SCG. Zašto da ne (?), zapitao se crnogorski odbojkaški poslenik. Ako bude osvojena medalja, ona će biti zajednička! Time je potvrdio da Crnogorci još uvek veruju u Deda Mraza.

Samo odbojkašice iz Srbije doakale su svima, pa i ozbiljnoj organizaciji kakva je FIVB i ne samo pobedama. Pred početak svake utakmice ulazile su na teren sa uzvikom: Srbija! Tek koliko da se zna. U početku, poslovični Japanci su bili zbunjeni, kasnije ljubazni domaćini su shvatili o čemu se radi. Na konferencijama za štampu i ostale medije selektoru Zoranu Terziću novinari su se obraćali kao “kouču” reprezentacije Srbije!

Zoran Terzić, četrdesetogodišnji selektor ove reprezentacije, dosadašnje utakmice na šampionatu sveta pred kamerama japanske televizije komentarisao je hladne glave, realno i bez preterane euforije prepoznatljive za naš mentalni sklop onda kada se pobeđuje. “Naš zadatak je da igramo najbolje što znamo. Ako smo ranije igrali lepo za oko i zbog toga bili hvaljeni, došlo je vreme da igramo korisno, jer samo se rezultat priznaje i pamti. Naša igra je bazirana na strpljenju i odgovornosti. Osvajanje medalje je poslednje o čemu razmišljam sa igračicama.”

Selektor Terzić je predvideo i očekivao prolaz u četvrtfinale šampionata, ali zaista nijednog momenta nije pomenuo osvajanje medalje kao važnu kategoriju: “Tim je sastavljen od mladih igračica, pa se i po tome razlikuje od iskusnih protivnica. Wihova želja za pobedom je beskonačna i to je poseban kvalitet.”

Danas većina igračica, ipak, igra u inostranim bogatim klubovima i ne gura se u red za burek, uz podsetnik da su karijere započele u beogradskoj “Crvenoj zvezdi” i užičkom “Jedinstvu”. Pobede u Japanu velikom brzinom su prostrujale odbojkaškim svetom. Tako je agencija “Rojters” ocenila da su Srbija i Crna Gora načinile veliki udar na poredak u ženskoj odbojci! Preneta je i izjava kubanskog selektora Felipea Kalderona da “Srbija i Crna Gora imaju sjajan tim koji na terenu odlično kontroliše emocije i čvrsto stoji na parketu od početka do kraja utakmice”. “Rojters” navodi i sledeće: “Kakva god da je budućnost te dve zemlje, Srbije i Crne Gore, njihov zajednički tim je odličan da pre odvajanja načini veliki uspeh.”

Očigledno da zalutali izveštač “Rojtersa” sa ovog šampionata, bolje poznaje političke prilike nego sportsku praksu. Da je politika poodavno zaorala u svet sporta nije novina. Ruben Akosta, sadašnji i višegodišnji predsednik Svetske odbojkaške asocijacije (FIVB), na veliko protivljenje Kineske asocijacije isposlovao je da se tim Tajvana takmiči na ovom šampionatu. Prevagnuo je autoritet Meksikanca koji je pomenutu reprezentaciju “pokrstio” u Kineski Tajpeh.

Akosti pripada i velika zasluga za ulazak “bič voleja” u porodicu odbojke. Dosad se odlično snalazio i u materijalnom obezbeđivanju popularnog sporta, koristeći lična poznanstva i veze. Sve donedavno, kada mu je predočeno suđenje u Lozani zbog nepravilnih transakcija novca dobijenog od donacija svetskih firmi.