Arhiva

Čija je autonomija?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Svojevremeno su u takozvanom vojvođanskom bloku, koji su činile partije Jožefa Kase, Nenada Čanka, Dragana Veselinova i Mileta Isakova, govorili da se razlikuju samo po tome šta ko voli: kobasicu, slaninu ili šunku. Veselinov je prvi otišao jer je shvatio da razlike između četiri vojvođanska lidera nisu samo gastronomske, potom je iskopnela politička snaga Mileta Isakova, pa je i on otišao sa političke scene, a ovih dana se svađaju dve preostale partije „vojvođanskog bloka”, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

Sukob je inicirala Kasina izjava da se njegova SVM zalaže za teritorijalnu autonomiju Mađara na severu Vojvodine. Čanak je prvi taj potez okarakterisao kao loš jer to vodi vojvođanske Mađare u geto, a i u suprotnosti je sa težnjom ka široj autonomiji Vojvodine.

- Ko je Nenad Čanak da govori u ime vojvođanskih Mađara – pita se Jožef Kasa i poručuje da ako Mađari žele u geto i tu im se sviđa, onda će živeti u getu.

Nakon toga su zahladneli odnosi. Kasa je za novine rekao da su odnosi dve stranke zahladneli od kada je predsednik LSV Nenad Čanak “uzeo sebi za pravo da određuje šta je to jedino dobro i ispravno za SVM i vojvođanske Mađare uopšte”. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je izjavio i da razlaz njegove stranke sa koalicionim partnerom u pokrajinskoj vlasti Ligom socijaldemokrata Vojvodine ne bi izazvao “veliku glavobolju” za njegovu partiju. Kada je Liga socijaldemokrata Vojvodine pre mesec dana proslavljala 16 godina postojanja, u bašti novosadskog Doma JNA, novinari (i ne samo oni) su primetili kako predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa nije došao na proslavu. Primetio je to i Nenad Čanak ali i ko s kim neće da sedne za isti sto.

Novine su počele da spekulišu oko nove koalicije u pokrajinskoj vlasti. Navodno, u vladajuću koaliciju u Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine će ući Demokratska stranka Srbije i G17 plus, koje bi se pridružile Demokratskoj stranci i SVM-u. U tom slučaju, iz koalicije bi ispali LSV i Pokret snaga Srbije (sa kojom neće G 17 plus).

- To je sve proizvod novinarske mašte – kaže Jožef Kasa i dodaje: – Imao sam tri sastanka sa predstavnicima Demokratske stranke Srbije, tačnije ministrima Zoranom Lončarom i Predragom Bubalom. Prvi sastanak je za temu imao ustavnu platformu, odnosno da se pitanja manjinskih zajednica u Srbiji uvrste u budući ustav. Drugi sastanak se odnosio na podelu sredstava za opštine severne Bačke, od novca igara na sreću. Treći sastanak je bio u vezi s razvojnim planovima u Bačkoj i Banatu. Dakle, sve o privrednim i razvojnim temama, a o koalicijama bilo koje vrste nije bilo reči.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da ako neko hoće da uđe u pokrajinsku vlast, što je legitimno, mora o tome da razgovara sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem.

- Mi nismo prava adresa za ulazak u vojvođansku vlast na mala vrata, ali ćemo uvek biti stabilan činilac u pokrajinskoj vladi, ne odričemo se nijednog resora i ne trgujemo našim mestima u Izvršnom veću Vojvodine ili Skupštine Vojvodine, kaže Kasa.

Ipak, Jožef Kasa ne krije da bi mu prijala „poruka pomirenja” od Nenada Čanka.

- Izvinjavam se Jožefu Kasi, nudim ruku pomirenja, ako je bilo neke svađe, ali ja to nisam tako shvatio. Izvinjavam se svakom ko je povređen stavovima Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali ti stavovi nisu od juče i moje izjave nisu neočekivane – poručuje u razgovoru za NIN Nenad Čanak.

Lider LSV kaže za NIN da o teritorijalnoj autonomiji po nacionalnom principu misli isto što i početkom devedesetih.

- Tada sam Andrašu Agoštonu govorio, polemisao sa njegovim idejama, da je teritorijalna autonomija za Mađare u Vojvodini isto što i teritorijalna autonomija za Srbe u tadašnjoj SAO Krajini. Posle „Bljeska” i „Oluje” podsetio sam Agoštona na njegove reči i pitao ga da li bi Mađari sada odlazili na traktorima iz Vojvodine. Ne žive Mađari samo od Iđoša do Subotice, već od Skorenovaca do Horgoša. Šta ćemo sa Mađarima koji ne žive u šest opština koje Kasa želi da zaokruži u jednu celinu, a gde su Mađari u većini? – pita se Čanak.

Mogućnost da LSV i PSS u pokrajinskoj vlasti budu „zamenjeni” DSS-om Nenad Čanak ocenjuje kao poželjnu.

- Niko od mene ne bi bio srećniji da se to desi. To znači polovina birača manje za SVM i najmanje trećina više za LSV. Ne verujem da bi Demokratska stranka, sa kojom smo deceniju u koaliciji na raznim nivoima, menjala „gotovo za veresiju” i došla u poziciju da se cenjka – kaže Čanak za NIN i dodaje: – Međutim, mi smo spremni da se sami povučemo iz pokrajinske vlasti ukoliko DSS i G 17 plus učine jednu dobru stvar za građane Vojvodine, kao na primer da se poveća vojvođanski budžet ili da Vojvodina dobije zakonsku mogućnost korišćenja izvornih prihoda. DSS i G 17 plus su na vlasti na republičkom nivou i šta su dobro doneli građanima Vojvodine?

Velimir Kostadinov