Arhiva

Slučaj kosovskog ministra

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00

Letos je, novinaru NIN-a Slaviša Petković, sada već bivši ministar za povratak u kosovskoj vladi, ponosno govorio o milionima evra kojima njegovo ministarstvo raspolaže. Vidno opušten prokomentarisao je i tvrdnju zavidnika da garderoba na njemu uvek vredi oko 5 000 evra: “Nekada sedam a možda i osam hiljada evra”, ispravio je. “Imam možda najbolju kolekciju odela i satova u Srbiji, koje sakupljam godinama. Trošim ušteđevinu koju sam zaradio na raznim poslovima u Srbiji i inostranstvu”. Hvalio se da sam vozi blindirani džip BMW uz naglasak da je za upravljanje tim vozilom potrebna posebna veština koju on, dakako, poseduje.

Prvu godinu svog ministrovanja jedini Srbin u kosovskoj vladi utrošio je na formiranje Ministarstva za povratak. Sagrađeno je zdanje u centru Prištine preko puta zgrade parlamenta u Veluškoj ulici broj 6. Osim već pomenutog džipa nabavljeno je 18 automobila marke “hjundai”. Wegovi saradnici pričaju da je njegov prvi potez na tom radnom mestu bila narudžba za sopstvenu kancelariju. Naručio je ekskluzivni italijanski nameštaj. Zaposlenih je prema zvaničnim podacima bilo 150 od kojih 105 Srba, nezvanično zaposlenih je bilo 227 od čega je Srba bilo šezdesetak. Tako je prve, 2005. godine, potrošeno 2,5 miliona evra za “elementarne potrebe” zaposlenih. Ukupan budžet za tu godinu iznosio je 13,5 miliona evra.

Za nepune tri godine od kada je bez saglasnosti Beograda ušao u parlament a zatim i u Vladu Kosova on i njegovi bliski saradnici često su vrlo ozbiljno optuživani za korupciju i “malverzacije novcem koji je dodeljen Ministarstvu”. O smeni živopisnog lidera Srpske demokratske stranke KiM spekulisalo se još proletos, kada je nezavisni generalni revizor UN u maju proveravao izveštaj o poslovanju. Izvukao se za dlaku i uspeo da zadrži ministarsku fotelju. Ali, prethodno je izgubio stranačku. Početkom februara smenjen je sa mesta predsednika SDS KiM jer se navodno “iznosu od 32.600 evra, koje je za prošlu godinu dobio na račun partije gubi trag”. Na vanrednoj sednici skupštine stranke za njegovu smenu glasale su 152 kolege (ukupno ih je bilo 159-oro) što mu nikako nije smetalo da izjavi da su za njegovu smenu “bili ko zna čiji članovi, najverovatnije ljudi iz SDP-a (Oliver Ivanović) ali i DS-a dovoženi autobusima ko zna odakle”.

Prošlog vikenda premijer kosovske vlade Agim Čeku odlučio je da smeni Slavišu Petkovića ocenivši “da je ukaljao ugled vlade” i oštetio budžet Kosova za oko dva miliona evra.

Kako je zasijala zvezda jednog političkog autsajdera koji se po mnogima niotkuda pojavio i kao malo vode na dlanu bio čuvan u albanskoj vladi i parlamentu koja je jedino zahvaljujući njemu i njegovom poslaničkom dvojcu mogla da se pohvali navodnom multietničnošću i navodnom brigom za manjinska prava?

Rođen je 3. jula 1966. u Uroševcu gde je završio Srednju upravnu školu. Wegovi bliski saradnici, koji su nas zamolili za anonimnost, tvrde da je po zanimanju vodoinstalater i da je reč o neobrazovanom čoveku. Oni kažu da su u opticaju bar dve njegove modifikovane biografije. Jedna uključuje i vanredno pohađanje Ekonomske škole u Prištini. Zanimljivo je da je novinarima priznao da je učesnik tri rata – u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Na pitanje novinara lista “Danas” ima li neke veze sa čovekom koji nosi isto ime i prezime i koji se kao pripadnik JSO-a oglašavao u pojedinim beogradskim medijima, Petković nije želeo da komentariše, da bi se kako kaže “izbegli mnogi problemi”. Zanimljivo je da su protiv njegovog izbora za ministra glasali poslanici Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, koji su istakli da je Petković bio pripadnik paramilitarnih jedinica u oružanim sukobima na KiM tokom 1999. godine. Upućeni kažu da je vrlo blizak prijatelj sa Ramušem Haradinajem koji ga je, uostalom, kao tadašnji premijer i predložio za ministra. Osim toga, dobri poznavaoci lika i dela našeg junaka ističu njegovu navodnu bliskost sa bezbednosnim strukturama iz Srbije.

Rado ističe da je bio blizak saradnik Nebojše Čovića u Koordinacionom centru za KiM od 2002. do 2004. godine. Wegovi nekadašnji bliski saradnici, međutim, kažu da je bio član Čovićevog obezbeđenja. Nešto kasnije kao nosilac Građanske liste Srbija 2004. godine suprotstavio se pozivu Beograda na bojkot kosovskih parlamentarnih izbora i zajedno sa još dva poslanika nešto kasnije postao jedini Srbin u Vladi Kosova. Svoj stav ovako je obrazlagao: “Da se više ne dozvoli da stranke u Beogradu odlučuju i utiču na život kosovskih Srba.” Voleo je da istakne: “Ako Koštunica ili Čović misle da 13,5 miliona evra (misli na budžet iz 2005. godine namenjen Ministarstvu za povratak) treba pokloniti nekom drugom, a ne da se stvore uslovi za bolji život i povratak Srba, onda imaju veliki problem”. Obećao je da svakom povratniku njegovo ministarstvo garantuje zaposlenje.

Više nego na terenu, hiperaktivni hedonista viđan je po kazinima i striptiz barovima širom KiM i Makedonije. Početkom ove godine albanski mediji su preneli kako je viđen u zagrljaju jedne Moldavke u bikiniju u selu Matičane u predgrađu Prištine što je on kratko prokomentarisao: “Moja je stvar kako provodim slobodno vreme”.

Mihajlo Šćepanović, generalni sekretar ministarstva, kaže da je svojevremeno smenjen jer ga je na toj funkciji Petković ucenjivao i pokušavao da naređuje na temu kako rasporediti budžet. O liku i delu svog bivšeg šefa zaključuje: “I mi Srbi svojevremeno smo se oslanjali na poštene Albance pa znamo kako smo prošli”. Jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić kaže: “Petković je proizvod naopake politike međunarodne zajednice koja želi svoje privatne Srbe – u stvari dekor. Čitava aktuelna vlada Agima Čekua korumpirana je, što je takođe dokazala nepristrasna međunarodna revizorska komisija. Zato mislim da eventualna malverzacija nije jedini razlog za sklanjanje Petkovića sa političke smene”. Lider srpske liste za KiM Oliver Ivanović kaže da naslednik nije određen i da je u pitanju proces. Iako je kako je Tanjug u nedelju preneo rekao da će njegova stranka ukoliko joj premijer Čeku ponudi da uđe u vladu “to veoma ozbiljno razmotriti” za NIN kaže: “Ne razmišljam o ponudama koje se nisu dogodile”.

U međuvremenu Petković koji još nije progovorio ni za jedan srpski medij u intervjuu za kosovski “Infopres” iznosi sumnju da je njegovoj smeni kumovala srpska tajna policija koja, ubeđen je, “kontroliše bar jedne novine na Kosovu”. Da se osigura optužio je i UNDP – ta organizacija navodno je ukrala novac ministarstvu kojem je bio na čelu: “Ja već dve godine pričam o problemu između mog ministarstva, Vlade Kosova i famozne organizacije koja se zove UNDP. Kada sam javno počeo da postavljam pitanja gde je 11 miliona evra koje je UNDP uzeo od ministarstva, od tog momenta su u ministarstvu počeli da se dešavaju problemi”. Novac je inače zahvaljujući međunarodnom faktoru prosleđen ovoj organizaciji da kontroliše potrošnju i da bude van domašaja nestašnog Petkovića.