Arhiva

Drugačiji Viminacijum

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Treće godišnje “Disruption” priznanje u Srbiji dodeljeno je dr Miomiru Koraću za arheološki projekat “Viminacijum”. Nagrada se dodeljuje za drugačiji pristup radu, prevazilaženje konvencija i pomeranje granica, a dodeljuje je agencija Luna/TBWA među čijim klijentima u Srbiji su i Telekom Srbija, Reno, Nisan, Tetra pak, Henkel Merima... Dr Korać učestvuje u arheološkim istraživanjima ostataka rimskog grada Viminacijuma, glavnog grada nekadašnje provincije Gornje Mezije, više od 25 godina, a od 2000. godine je i direktor ovog projekta.

Objašnjavajući šta je to drugačije u njegovom radu i radu njegovog tima na arheološkim iskopavanjima, dr Korać za NIN kaže: “Radeći na Viminacijumu oformili smo jednu ekipu u kojoj nisu bili samo arheolozi – leteli smo nad iskopinama baveći se daljinskom detekcijom, gledali smo šta je pod zemljom a da nismo kopali, zatim su tu radili geofizičari, matematičari, inženjeri. Ovakvim pristupom mi smo ubrzali arheološka ispitivanja rimskog Viminacijuma budući da su naši susedi, i na Istoku i na Zapadu, dosad daleko odmakli u svojim istraživanjima. Naša namera je da pokažemo, da otkrijemo ono što Srbija ima, i da pri tom zaradimo novac koji će nam omogućiti nastavak istraživanja.”

Kao posebno značajan segment nagrade koju je dobio, dr Korać navodi podršku koju će projekat “Viminacijum” ubuduće imati od agencije TBWA, “koja je prisutna u 158 zemalja u svetu, u kojima će prezentovati Viminacijum i na taj način skrenuti pažnju sveta na dragulj koji imamo.”