Arhiva

Senka “slepog miša”

Petar Popović | 20. septembar 2023 | 01:00

Na nebu nad Harašovskim šose zabrujao je helikopter. Elise su se zaustavile kad je mašina sletela na heliodrom, na krovu jednog od više objekata u povezanom sistemu skupog zdanja, na čak sedam hektara placa Moskve. Tvrđava je novi štab GRU, Glavne obaveštajne uprave – ruskog vojnog “intelidžensa”, koji je osnovao još Lenjin, u revolucionarno vreme 1918.

“Kak na filjme” o Britancu DŽemsu Bondu, iz helikoptera na krovu iskočio je predsednik Rusije Putin. Spustio se liftom, i jedva neki minut kasnije obreo se u holu komandne “pećine” GRU od mermera, na čiji karakter upućuje amblem u podu – silueta slepog miša, čija raširena krila nadmašuju širinu našeg globusa. To je centar u kojem su “oči i uši” Rusije. Dosad neprobijeno jezgro njene špijunaže.

Bio je to treći dan posle Dana obaveštajaca, 5. novembra. Šef države je želeo da čestita “ljudima iz branše”. Međutim, čineći događaj javnim, Kremlj je očigledno odaslao i “poruku” da Moskva ostaje u svetskom turniru, bez obzira na nedavno izgubljene partije.

NEZAVISAN I PREMA SVECIMA: Formiranjem GRU, Lenjin je ražestio “čekiste”, prethodnike potonjih “kagebeovaca”. Wima je naloženo da se ne mešaju u operacije vojne obaveštajne službe.

Unutrašnja ČEKA osećala se pogođenom. Čak je 1919. počela rat infiltracijom sopstvenih agenata unutar GRU, ali bez pobede. Posejano je seme međusobne surevnjivosti i rivalstva. Trijumfovao je GRU, s obzirom na to da nikada nije podvrgnut ni preimenovanju ni poraznim političkim udarima.

U vreme SSSR-a, vojna obaveštajna služba ostala je nezavisna u odnosu na bilo koji drugi unutrašnji faktor moći, uključujući i KPSS. Nijedan generalni sekretar KPSS nije mogao ući u glavni stan GRU, a da prethodno ne bude “bezbednosno proveren”, potvrdio je Vladimir Rezun – jedan od vrlo retkih koji su prebegli na Zapad, 1978. godine Britancima.

Zahvaljujući ovako visokom integritetu kod kuće, senka ruskog “slepog miša” brzo je natkrilila planetu, donoseći važne informacije. Čvrstina iznutra sačuvala je GRU lomljave spolja, kakvoj je podlegao KGB, podelivši sudbinu slomljenog SSSR-a.

Brojni pojedinci tajne policije izdali su vernost državi – jedni postavši plaćenici, ubice ili “krtice” novih bogataša unutar KGB-a, a drugi krčmeći to što znaju inostranim agenturama. Dobar primer te trgovine je nedavno otrovani Litvinjenko, koji je do smrti u Londonu ostao na platnom spisku milijardera Berezovskog. Pravi KGB rasformiran je posle propalog puča generala protiv Gorbačova 1991. Razlučen je na Spoljnu obaveštajnu službu (SVR) i Federalnu službu bezbednosti (FSB).

To nije bio slučaj s pripadnicima GRU. Vjačeslav Baranov, jedan od retkih izdajnika u trenucima krize SSSR-a, počeo je rad za CIA. “Krtica” GRU unutar CIA ubrzo je, međutim, dostavila “koordinate” Baranova centrali. Ovaj je “pribavljen” nazad i osuđen na robiju. Neotkrivena “krtica” produžila je “dežurstvo”.

Broj pripadnika GRU značajno je smanjen, uključujući i centralni aparat i centre u inostranstvu, ali kadrovsko sažimanje koristilo je koheziji, efikasnosti i profesionalizmu i nije se rđavo odrazilo na aktivnost službe. Danas (prema proceni analitičara u SAD), aktivnosti GRU prevazilaze svojom širinom aktivnost većeg broja američkih vojnih i drugih obaveštajnih službi uzetih zajedno. Pribavljanje informacija oslonjeno je na ljudski resurs, ali takođe i na špijunske satelite i osmatračke stanice.

Aktivnost službe regulisana je zakonom, a u jednom od propisa rečeno je da ona, osim vojnih, prikuplja još “vojnopolitičke, vojnotehničke, vojnoekonomske i ekološke informacije”. Od sredine 1992. GRU (ponovo) sarađuje sa obaveštajnim službama kineske armije.

Smatra se da služba, bez obzira na to što je okrenuta svetu, prikuplja ipak informacije i unutar Rusije. (Wena aktivnost zapažena je tokom sukoba u Čečeniji.) U tom smislu, rekli bismo, nije nevažno to što Putin nije “javno viđen” u poseti FSB, nego je “reklamiran” baš doletom u GRU.

Kako je poseta prošla i šta je sve šefu Kremlja pokazano?

Najpre, to je bila “pešačka turneja” od kilometar i po hodanja unutar objekata. Predsedniku i svega nekolicini njegovih pratilaca (ministar odbrane i vicepremijer Sergej Ivanov, potpredsednik vlade Dmitrij Medvedev, direktor FSB Nikolaj Patrušev, direktor SVR Sergej Lebedev, šef Generalštaba general Jurij Balujevski i gradonačelnik Moskve Jurij Luškov) pokazani su “osetljivi segmenti”, uključujući instalacije za satelitsko i konvencionalno osmatranje i operacioni komandni centar. Gosti su obišli zone za odmor saradnika i sportske terene, a došavši na unutrašnje “kućno strelište” Putin nije odoleo iskušenju da i sam ne isproba oko i ruku. Ispalio je nekoliko hitaca iz pištolja “stećkin-makarov”.

Novi glavni stan GRU je delo arhitekte Jevgenija Serova, inspirisanog poslednjim dostignućima građevina sa sličnom namenom. “Pakosnici” kažu, pre svega nastojanjem da nadmaši izgled i tehnološka dostignuća sedišta britanske MI6. Tvrdi se da su Rusi nastojali da izgledom, opremom i “neprobojnošću” nadvise ono što je proslavljeno filmovima o DŽemsu Bondu.

Ovako ili onako, ruska verzija je po svojstvima prava “baza na Mesecu”, osposobljena da se brani, opstane i obavi komunikacionu funkciju. Zdanje košta 357 miliona dolara i sagrađeno je isključivo od materijala proizvedenog u Rusiji. A ličnosti koje se pominju kao izvor skučenih informacija štampi navode da je sedište GRU zaštićeno do mere spoljne neprobojnosti. Tvrdi se, recimo, da ograda može izdržati i napad oklopljenim bornim kolima.

“DRUGOVI, VI BAR ZNATE”: Nije precizirano ko je šta video, šta je pokazano svim gostima, a šta samo Putinu. I da li je i Putinu pokazano baš sve. Stvar je u tome što unutar kompleksa ima mesta i zona koje su same po sebi najstrože čuvana tajna. Na primer, kompjuterski i komunikacioni sistemi (za prijem signala sa osmatračkih stanica rasutih širom sveta, uključujući i SAD). Recimo, postoji tzv. strateška obaveštajna jedinica, za koju se čak ne zna gde je smeštena.

Takva i slična mesta dostupna su samo najmanjem broju direktno zaduženih, opskrbljenih elektronskom “ulaznicom”. Pristup nemaju, naravno, ni svi pripadnici GRU.

U svakom slučaju, Putin nije skrivao zadovoljstvo onim što je video. “Nema zemlje koja sebi može priuštiti ovako moderan kompleks”, izjavio je šef Kremlja, ponosan što ruska armija ima “oči i uši širom sveta”.

Obrativši se eliti GRU sa “drugovi”, šef Rusije je skrenuo pažnju na međudržavne odnose koji su, u slučaju pojedinih zemalja, “podriveni nelegitimnim jednostranim akcijama tih zemalja”, i govorio je o “pokušajima (tih zemalja) da nametnu svoje pozicije ne vodeći računa o zakonitim interesima ostalih partnera”.

“A vi znate čime se sve države koriste kada preduzimaju takve akcije: ekonomijom, političkim i diplomatskim sredstvima i monopolom u svetskim medijima”, citiran je.

Nije bilo potrebno imati “šifru” da bi se razumelo na koje to države Putin misli govoreći o njihovom jednostranom ponašanju. Rusija počinje godinu svojih komplikovanijih odnosa sa SAD.