Arhiva

Studija postoji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U bliskoj prošlosti bilo je konkretnih razmišljanja, aktivnosti i čak pokušaja realizacije ideje o kompleksu autodroma i to na lokaciji dela Bloka 53 na Novom Beogradu, za koju je i izrađena tzv. prethodna studija opravdanosti – odnosno predinvesticioni program, sa idejnim rešenjima urbanističko – saobraćajne postavke (autori: inž. Vlada Dragosavac i arhitekte Marjana Strugar i Qubiša Bošković sa saradnicima), idejnim rešenjem infrastrukture (autori: inženjeri Dragomir Jevtić, Milan Đidara, Stanko Škrabar, i Slavko Bajc) i sa idejnim rešenjima cca 40 000 m2 pratećih objekata različitih namena (autori: arhitekte Dušan Tešić, Đorđe Miletić i Vladimir Luketić).

Pomenutu studiju izradilo je preduzeće za projektovanje ATD iz Beograda (“Atelje Dušana Tešića”).

Zvanično, studija je prezentovana Komisiji za urbanizam grada Beograda juna 1995. godine ali, nažalost, lokacija koja je predložena nije dobila zeleno svetlo.

Smatram da bi pomenuta studija, koja verovatno postoji u arhivama, mogla korisno poslužiti u ponovo aktuelizovanim razmišljanjima na ovu temu, jer sigurno sadrži relevantne podatke, analize, rešenja, zaključke i iskustva makar bazično upotrebljiva i za neka buduća planiranja.

Đorđe Miletić,
Beograd