Arhiva

Ćirilovljeve reči nedelje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Ćirilovljeve reči nedelje

Ove srede u Ateljeu 212 promovisana je knjiga “Reč nedelje” Jovana Ćirilova, poznatog dramaturga i dugogodišnjeg NIN-ovog kolumniste.

Ćirilovljevu istoimenu kolumnu NIN objavljuje već dve decenije, a u knjizi su sabrani njegovi tekstovi objavljeni između 1995. i 2005. godine. Kao i u svakom broju NIN-a, i u knjizi “Reč nedelje” se uz svaku reč našla ilustracija Jugoslava Vlahovića. Dugogodišnja saradnja sa ovim vrsnim ilustratorom,Ćirilova, kaže, čini izuzetno zadovoljnim.

Govoreći na promociji, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić, predsedavajući NIN-ovog žirija za roman godine, nazvao je Ćirilova “čovekom ogromne stvaralačke energije” čija je kolumna “jedan od zaštitnih znakova NIN-a”. Milan Vlajčić je kazao i da je ovom knjigom Jovan Ćirilov ostvario značajan kulturni uticaj, kao i mnogi važni ljudi naše kulture pre njega koji su pisali za novine, od Jovana Skerlića do Tina Ujevića.

„Ćirilova privlači reč koja uz aktuelnost nosi i dozu etimološke enigmatičnosti, čime istovremeno postiže da bude i informativan i edukativan, da objašnjenjem svake odabrane reči zadovolji stroga pravila enciklopedijske sveobuhvatnosti”, napisao je u predgovoru knjige Sava Dautović, urednik NIN-ove kulturne rubrike.

U predgovoru Reči nedelje stoji još da je „stoga, Ćirilovljevim rečima nedelje lako da se iz novina preseljavaju u knjigu, koja postaje svojevrsan leksikon, neka vrsta enciklopedijskog priručnika sa kratkim i pouzdanim informacijama.

Na pitanje kako se pre 20 godina rodila ideja za kolumnu, Jovan Ćirilov kaže: “Davno je to bilo, ali sećam se da su me pozvali iz NIN-a i predložili da pišem baš ovakvu rubriku, o reči koja se najviše upotrebljavala te nedelje.”

Odakle interesovanje za pisanje rubrike o onome što nije njegova uža struka?

“Ja sam, pre svega, pasionirani sakupljač enciklopedija i rečnika, i pisanje o rečima mi predstavlja veliko zadovoljstvo a i odmara me i osvežava od moje pozorišne svakodnevice. Inspiraciju, svih ovih godina, pronalazim u svim medijima – čitanjem dnevnih novina, nedeljnika, gledanjem televizije. Iz nedelje u nedelju, svih ovih godina, inspirisan sam smenjivanjem dobrih, ali, nažalost, i loših vesti i događaja. Radije sam se odlučivao za prijatne događaje, ali nekad nisam mogao pobeći od negativnih reči. A ako sam se dvoumio između dve reči za tu nedelju, obično mi je majka, dok je bila živa, pomagala da odlučim.”

Pre upravo promovisane zbirke Ćirilovljeva kolumna sabrana je i za prethodnu deceniju u knjizi Reč nedelje 1986-1995. godine.