Arhiva

Dragan Belić

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Otišao je jedan od onih novinara čije je prisustvo u redakcijama u kojima je radio predstavljalo dragocen doprinos. Počeo je karijeru u dnevnom listu Borba pošto je diplomirao komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Rođen je 1949. godine u Zabrežju kod Obrenovca gde je završio gimnaziju, a u svoj kraj često i rado odlazio.

Početak Belićeve novinarske karijere obeležio je film. Bavio se filmskom kritikom i njegov bogat jezik, lucidne analize i sigurnost u proceni, ostali su izvanredno nasledstvo za istoriju, pre svega, srpskog filma.

U Borbi je Dragan Belić ostao do 1994. godine. Bio je urednik Kulturne rubrike ovog lista i urednik Nedeljne Borbe, i pored bavljenja relevantnim temama iz oblasti kulture, Belić se sve više okretao političkim temama. Bio je dobar poznavalac političke istorije Srbije 19. i 20. veka i demokrata po svom političkom opredeljenju. Tako je u jednom trenutku bio i glavni urednik lista Demokratija.

Posle Borbe, najviše vremena, od 1994. do 2006. godine, sa kratkim prekidom, radio je u Nedeljnom telegrafu. Bio je zamenik glavnog urednika, analitičar, autor brojnih intervjua, borac za demokratske promene u Srbiji. Kratko vreme radio je u Tanjugu, a smrt ga je zatekla na radu u Odeljenju za informativno- analitičke poslove Demokratske stranke.

Srpsko novinarstvo je smrću Dragana Belića izgubilo jednog od najozbiljnijih i najpouzdanijih novinara.