Arhiva

Vratite pare dijaspori

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ministarstvu finansije je 11. februara 2002. godine naloženo od strane vlade da vrati Fondu za dijasporu novac koji se u tom času nalazilo na računima Fonda. Ako vlada naredi a ministar ne izvrši naredbu onda je to, gospodine Đeliću, velika nesreća, a nije Fond dijaspore nesrećan kako ga vi nazivate, vi koji ste bili gluvi za naredbe vlade.

Lako je, gospodine Đeliću, prebaciti krivicu na Miloševića koga više nema. Ostavite čoveka u grobu na miru i budite ljudi, preuzmite na vas vaše greške i vaše odgovornosti. Milošević sigurno nije poneo sa sobom u grob taj novac iz Fonda dijaspore, a vi gospodine Đeliću, Dinkić i Labus moraćete nam odgovoriti gde je taj novac i da nam ga vratite.

Vidite, gospodine Đeliću, dijaspora nije prikupljala novac za politiku i političare onda, a nije spremna ni sad da ga ustupi političarima. Vi biste voleli da drugi sakupljaju a vi da raspolažete, vrlo interesantno za naivne, ali dijaspora nije naivna a ima i svoje organe za upravljanje i donošenje odluka kome i kako treba pomoći. Novac iz Fonda, sve dok ga niste ilegalno uzurpirali, trošen je za izgradnju mostova, bolnica, puteva, objekata koje su nemilosrdno porušile tzv. demokratske zemlje.

Ko god želi da se uveri u verodostojnost ovog izrečenog može se obratiti Upravi Fonda, koja je uvek svima na raspolaganju. U statutu Fonda jasno su definisani ciljevi, humanitarni i razvojni, jer je novac baš zato i prikupljan. Moramo ponoviti da je 90 odsto sredstava prikupljeno u Evropi, pre svega u Švajcarskoj i Nemačkoj. Citiramo i “Službeni glasnik” od 2005. godine: “Vlada donosi rešenje da se iz budžetske rezerve za 2005. godinu isplati, između ostalog, Fondu dijaspore za maticu – neto poveriocu, po zaključku vlade od 11. januara 2002. godine na ime isplate ustupljenog depozita u bankama u stečaju.”

Dakle, prekinite brukanje, poštujte principe pravne države i vratite oteta sredstva, bez daljeg odlaganja, bez blamiranja i prebacivanja krivice na drugoga. U suprotnom, rasejanje vam ne može više verovati i nadati se u bolju budućnost, nego će biti primorano da celu stvar internacionalizuje pred Sudom u Strazburu.

LJiljana Skaramela-Pantić

Član Upravnog odbora Fonda,
Švajcarska