Arhiva

Vlada na potezu

Jelica Putniković | 20. septembar 2023 | 01:00

CEFTA ugrožava proizvodnju cigareta u Srbiji jer se primenom tog sporazuma anulira akcizni podsticaj za domaću duvansku industriju, a obaveze ostaju. Filip Moris podržava CEFTA sporazum jer je dobar za privredu Srbije i za ulazak u Evropsku uniju ali, mi očekujemo da se domaći proizvođači cigareta ne dovedu u nepovoljniji položaj unutar CEFTA i to tako što će se izmeniti zakoni o akcizama, duvanu, carinama, kaže Euđenio Sidoli, generalni direktor DIN „Fabrika duvana” a.d. Niš, koja posluje u okviru kompanije Filip Moris internešenel.

Šta konkretno treba da uradi odlazeća, tehnička, odnosno, nova vlada Srbije da do tih problema ne dođe?

- Najpre treba da se pozabavi samom ratifikacijom CEFTA sporazuma. Neophodno je, takođe, da se promenom regulative uspostave jednaka pravila za sve učesnike na tržištu cigareta u Srbiji. Takođe, CEFTA otvara srpsko tržište za inostrane kompanije, ali isto tako treba da važe ista pravila i za srpske fabrike u prometu sa Makedonijom, Hrvatskom ili BiH. Da smo znali da će akcizni podsticaj domaćim proizvođačima cigareta biti ukinut ranije nego što je predviđeno, verovatno bi Filip Moris bio oprezniji kod preseljenja svoje proizvodnje u Srbiju.

Da li je Vlada Srbije u vreme prodaje DIN Niš Filip Morisu garantovala zaštitu u formi ugovora ili je reč o „džentlmenskom sporazumu”?

- Nije tu bilo nikakvog „džentlmenskog sporazuma”. U vreme privatizacije mi smo morali da vladi dostavimo biznis plan, koji je bio zasnovan na zakonima koji su tada bili doneti u Srbiji, kako bi se sprovela uspešna privatizacija. To su tri zakona: o akcizama, carinama i duvanu. S jedne strane dakle postoji biznis plan i kupoprodajni ugovor kojim je kompanija preuzela određene obaveze kao kupac. Sa druge strane, Zakon o akcizama je predviđao podsticaj za domaće proizvođače cigareta do kraja 2009. godine kroz nižu akcizu za domaće cigarete. To je veoma važno jer smo uvoz zamenili proizvodnjom u svojoj fabrici u Srbiji, računajući baš na Zakon o akcizama, koji nam je obećavao povoljniju akcizu za domaću proizvodnju nego za uvoz. Po tom zakonu tek 2010. godine trebalo bi da se izjednače akcize na domaće i uvozne cigarete. Ta razlika u akcizama bila je podsticaj za Filip Moris da uloži u razvoj proizvodnje svojih robnih marki u Srbiji.

Takođe, Filip Moris je u Srbiji prihvatio niz obaveza koje nisu uobičajene u drugim zemljama. To su, da podsetim: petogodišnje garantovanje radnih mesta, obavezno povećavanje zarada u 2003. godini, investicija koja je dostigla 650 miliona evra, kolektivni ugovor, obaveza da, ukoliko se odlučimo za socijalni program za višak zaposlenih ponudimo velike otpremnine kao i obavezu da otkupom domaćeg duvana obezbedimo 50 odsto potreba za ovom sirovinom.

Aktuelni ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić je nedavno za NIN izjavio da će država ispoštovati preuzete obaveze prema Filip Morisu i BAT-u, odnosno prema domaćoj duvanskoj industriji. Iz vaših i dosadašnjih istupanja sindikata reklo bi se da ne verujete u takva obećanja odlazeće vlade Srbije. Zašto?

- Mi prihvatamo činjenicu da CEFTA donosi promene pravila na tržištu. Ona su mnogo drugačija od onih koja su važila 2003. godine. Ali, ja kao menadžer moram da pravim poslovne planove koji su dugoročni, za narednih tri do pet godina. I, neophodno je da budem siguran u to kakve će se promene desiti.

Znači, čekate novu vladu Srbije?

- Industrija i kompanija ne može da bude u neizvesnosti a da pri tom gradi stabilan biznis. Pogotovo ne kada ste investirali oko 650 miliona evra. Mislim da su izjave gospodina Parivodića iskrene, pozitivne... On je do sada dokazao da se zalaže za pozitivan ishod. Ali poenta je u vremenskom roku. Moji rokovi su drugačiji od onih koje imaju političari.

Pokazaću to na primeru dvostruke akcize za cigarete koje se prodaju u Crnoj Gori. Problem je rešen tek godinu i mesec dana nakon što je obećano da će se taj problem rešiti, a to nas je koštalo 1,5 milion evra. Osim finansijskog gubitka mi imamo i propuštene prilike za razvoj. Zato sebi ne možemo da dozvolimo da dočekamo ratifikaciju CEFTA sporazuma, a da prethodno nisu izmenjene određene stvari.

Znači, zadovoljni ste rešenjem za izvoz u Crnu Goru?

- Stvari su sada postavljene onako kako treba. Investirali smo u razvoj našeg poslovanja u Crnoj Gori i želimo da se ono razvija i dalje iz Srbije. Zato smo otkazali projekat izmeštanja proizvodnje za Crnu Goru u neku drugi zemlju. Problemi, koje prouzrokuje primena CEFTE su, nažalost, mnogo veći od problema dvostruke akcize u prometu sa Crnom Gorom.

NIS je dobio svojevrsnu mogućnost monopola, kako bi se budućem kupcu obezbedili uslovi da modernizuje rafinerije. Da li bi monopol i za vas bio prihvatljivo rešenje?

- Ne. Biću vrlo jasan. Vrlo sam srećan što ću moći da se takmičim na CEFTA tržištu sa otvorenom konkurencijom. Ali, smatram da Filip Moris, BAT, JTI i Monus ne mogu trku od sto metara ravnopravno da trče sa inostranom konkurencijom koja nema dodatni teret od sto kilograma na leđima. Mi podržavamo konkurentno okruženje i CEFTA je u tom smislu dobrodošla, ali iste šanse treba da se daju domaćim proizvođačima cigareta, kakve se daju uvoznicima. Na primer, jedno od ograničenja domaće duvanske industrije je obaveza otkupa domaćeg duvana, čije cene nisu konkurentne i koga nema dovoljno. To je ograničenje koje Tvornica duhana Rovinj ili proizvođači iz Prilepa i Sarajeva nemaju.

Šta još treba Vlada Srbije da obezbedi da bi skinula taj teret domaćim fabrikama?

- Ukoliko izmenite zakon o akcizama i dozvolite svim članicama CEFTA da imaju isti akcizni tretman, očekujemo da se u najmanju ruku istovremeno ustanovi i predvidljivost u narednom petogodišnjem periodu. Izmenama Zakona o duvanu treba da se obezbedi podsticaj domaćim proizvođačima cigareta da kupuju domaći duvan. Taj podsticaj treba da bude potpomognut šemom premija za narednih pet godina, tako da se proizvođačima duvana da određena doza predvidljivosti i stabilnosti. Država Srbije može, takođe, da izmeni i carinsku stopu za uvoz cigareta iz svih onih država koje nisu u CEFTA sporazumu.

Da sumiram: mi smo u protekle tri godine investirali da bismo izgradili dugoročno poslovanje. Planirali smo razvoj izvoznih kapaciteta jer verujemo da Srbija može biti snažan regionalni centar za proizvodnju cigareta.

Dakle, nećete da se selite u Rumuniju?

- Mi smo u Srbiji dosta investirali kako bismo izgradili budućnost i da bismo ispunili sve što smo obećali kada smo dolazili. Sada je veoma važno da se država pozabavi brigom o kupcu koji je došao i uložio u fabriku, ali i u Niš. Očekujemo da Vlada Srbije bude odgovorna i da obezbedi predvidljivost za poslovanje u Srbiji. Bez toga nema mogućnosti razvoja. Mi sada ne znamo kakve uslove poslovanja možemo da očekujemo u narednim mesecima. CEFTA je jasna, sporazum je tu, ali rešenja koja će države ponuditi za određene probleme još nisu poznata. Ukoliko se uskoro ne pronađu, i ne budu adekvatna, šteta za poslovanje će biti zaista velika.

Koja je vaša poruka predsedniku Tadiću i političarima o pitanju formiranja nove vlade?

- Privreda često pati i trpi štete ukoliko politika ne obezbedi predvidljivost u zemlji i okruženju. Nije samo Filip Moris u pitanju. To će se odraziti na čitavo okruženje i na investicije. Privredni sektor očekuje da politika u Srbiji obezbedi stabilnost, kako bi se razvijali investicioni planovi i profit.

Kada se sve to reši, nadajmo se pozitivno, kakvi su vaši planovi u Srbiji?

- Spadam u optimiste i verujem da će se problem rešiti. Kao kompanija koja posluje u južnom regionu Srbije, gde nema mnogo investitora, želimo da naša fabrika u Nišu održi svetski kvalitet i konkurentnost, da doprinosi razvoju i povećanju izvoza iz Srbije. To su očekivanja ne samo rukovodstva već i svakog zaposlenog u našoj kompaniji. Želimo da budemo deo ekonomske renesanse u Srbiji.

DIN lider iz Niša

Počeli smo sa preuzimanjem DIN-a u oktobru 2003. godine. Naredne godine počinjemo s pripremom master plana za rekonstrukciju i reinženjering u proizvodnji, kao i veliku investiciju u dobrovoljni program odlaska za 1 500 zaposlenih.

Od 2003. do 2006. smo udvostručili broj proizvoda koje smo imali na tržištu tako što smo počeli da u Nišu proizvodimo one robne marke koje smo do tada uvozili u Srbiju. S druge strane smo razvijali postojeće domaće robne marke: klasik, drina, best... Jačajući proizvodni portfolio i našu vodeću poziciju na tržištu, sa učešćem većim od 50 odsto, radili smo i na povećanju efikasnosti, produktivnosti i učinka u svim segmentima kompanije. Mogu da kažem da smo u ove tri i po godine bili veoma uspešni, zahvaljujući i tome što smo imali podršku zaposlenih koji podržavaju razvoj kompanije i novi način poslovanja. Ovo je za nas veoma važno jer smo locirani u Nišu, gde se investicije ne dešavaju tako često i intenzivno kao u Beogradu.

Koji su parametri dosadašnjeg uspešnog poslovanja kompanije?

- Kada je poslovni rezultat u pitanju, imamo jasne indikatore uspeha. Preuzimanjem smo nasledili veliki udeo na tržištu, dok je i konkurencija bivala sve jača. U tim okolnostima mislim da je najveći uspeh to što smo odbranili vodeću poziciju. Mi smo to uspeli pažljivo planiranim inovacijama u proizvodnom programu i poslovanju uopšte.

Sledeći indikator uspeha je obim proizvodnje. Filip Moris je povećao proizvodnju u DIN-u na dve milijarde cigareta što je rast od 15 do 20 odsto. Postigli smo ga prebacujući u Srbiju proizvodnju robnih marki koje smo do tada uvozili.

Treći indikator našeg uspeha je rukovođenje troškovima poslovanja. Da bi se povećala efikasnosti najpre smo se pozabavili rashodima u sferi radne snage, gde smo broj zaposlenih smanjili kroz socijalni program dobrovoljnog odlaska uz otpremnine. Pokušali smo da smanjimo obim troškova poslovanja do nivoa koji obezbeđuje konkurentnost kompanije.

Postoji li parametar efikasnosti koji se iskazuje kroz broj zaposlenih u odnosu na obim proizvodnje u duvanskoj industriji?

- Veoma je teško praviti takva poređenja jer broj zaposlenih zavisi od tehnologije. Što je ona naprednija i broj zaposlenih je manji. Program dobrovoljnog odlaska je sproveden tako da smo se bavili viškom zaposlenih u proizvodnji, a posle njihovog odlaska kompanija je morala da uposli novih 500 radnika za specifična radna mesta u prodaji, marketingu, finansijama, informacionim tehnologijama... To je bilo neophodno jer nije uvek lako da se neko ko je radio za mašinama prekvalifikuje za prodaju, na primer. Posebno ako je to novo radno mesto u Subotici, a ne u Nišu.

Gde je tehnologija DIN Filip Morisa u odnosu na fabrike duvanskih proizvoda u svetu? Treba li je modernizovati?

- Tehnologija koju imamo je jako dobra. Ona nam garantuje stabilnu poziciju na domaćem tržištu i stabilan izvoz.