Arhiva

Duvan u zamci globalizacije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dok je kod političara, zbog dogovaranja o strategiji o pitanju Kosmeta i formiranju nove vlade ratifikacija CEFTA sporazuma skrajnuta sa aktuelnog dnevnog reda privrednici, pre svega oni iz duvanskog sektora se i te kako bave ovom temom. Za budući privredni život Srbije svakako je dobro i to što o uticaju ovog segmenta globalizacije tržišta brinu i radnici, i to ne po principu samoupravljačke logike. Jer, oglasio se sindikat duvandžija, a taj deo privrede je, kao što znamo privatizovan.

- Tražimo od vlade da preispita poresku politiku i carinske stope, kako bi bili ravnopravni na tržištu. Srbija bi, u slučaju ratifikacije CEFTA sporazuma bez ikakvih izmena, imala gubitak od osam dinara po paklici cigareta uvezenih iz Hrvatske, koje bi za toliko bile jeftinije nego sada, kaže Dejan Janićijević, predsednik ASNS sindikata duvanske privrede.

Podsećajući da je Evropska unija dala saglasnost Srbiji da se povećaju carine na uvoz cigareta, Goran Vidojević, predsednik Samostalnog sindikata kaže da „Vlada Srbije treba da zaštiti domaće tržište, kao što su učinile sve zemlje u okruženju.”

Hrvatska je prilikom dogovaranja o pristupanju sporazumu CEFTA od Srbije tražila da smanji akcize na uvozne cigarete i izjednači ih sa akcizama na domaće, a da pri tom ne poveća carinu. Ako vlada prihvati takav zahtev srpska duvanska industrija će imati slabu zaštitu. Posebno bi bili pogođeni strani investitori, Filip Moris i BAT, koji su kupili srpsku duvansku industriju pod određenim uslovima. Carina na uvoz cigareta u Srbiji je 15 odsto, u Hrvatskoj 38 odsto, a u Evropskoj uniji 58 odsto.

Ponuda Srbije pre potpisivanja CEFTA sporazuma (19. decembra 2006. godine) bila je da poveća carinsku stopu za onoliko koliko bi smanjila akcize, čime bi namet države ostao isti. Hrvatska na to nije pristala.

Po pitanju proizvodnje i izvoza duvana oglasila se i Alajans van tabako. „Srbiji treba strategija o duvanu,” poručuju iz Alajans van tabako (Alliance One Tobacco) svetskog proizvođača i prerađivača duvana u Srbiji. U saopštenju ove Alijanse se navodi da „pravila sporazuma CEFTA stavljaju domaće proizvođače cigareta u nepovoljan položaj u poređenju sa proizvođačima iz drugih država CEFTA-e, što će loše uticati i na položaj i rad proizvođača duvana u Srbiji.”

Poljoprivredna proizvodnja duvana u Srbiji već je, inače, oslabljena zbog nedefinisane dugoročne strategije države prema toj poljoprivrednoj grani i kašnjenja u određivanju politike davanja premija u 2006. godini. Kompanija Alajans van tabako, koja otkupljuje duvan od srpskih poljoprivrednika, rešenje vidi u zaštiti proizvođača duvana kroz dugoročno planiranje i unapred poznate uslove proizvodnje, kao i kroz podsticaje proizvođačima u vidu premija. Uz premije je realno očekivati povećanje prinosa i unapređenje kvaliteta domaćeg duvana. To je opet i šansa za povećanje izvoza.

Srbija je, inače, suficit izvoza nad uvozom ostvarila kod poljoprivrednih proizvoda. Najvažniji izvozni srpski proizvodi tokom 2006. godine bili su kukuruz, šećer, voće i povrće a među agrarnim proizvodima koji se uvoze prednjači duvan i proizvodi od duvana u vrednosti od 99,5 miliona dolara. Iako Srbija ima idealne uslove za proizvodnju duvana ovaj segment proizvodnje je podbacio. A mogla bi izvoziti duvan, veće količine, kažu u Alajansi.

Alajans van tabako, inače, radi na razvoju domaće proizvodnje duvana, ulaže u infrastrukturu, obuku i sigurnost poljoprivrednika kooperanata, a planiraju da ulože značajne napore i sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje duvana u Srbiji. Ukoliko to uslovi na tržištu dozvole.

- Država treba da stimuliše proizvodnju duvana u Srbiji, jer su strani investitori u obavezi da otkupljuju 50 odsto domaće proizvodnje. Takođe, država bi morala proizvođače cigareta Filip Moris i BAT da oslobodi jednog dela akcize i na taj im način kompenzuje štetu koju mogu imati zbog pristupanja CEFTA sporazumu, kaže Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije reagujući na strepnje iz duvanskog sektora.

- Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi jedinstvena je šansa za Srbiju i region uopšte. Ne želim ni da pomislim da on neće zaživeti zbog spora oko duvana. Ubeđen sam da će dogovor sa Hrvatskom ubrzo biti postignut i da će za narednu vladu to pitanje i pitanje samog pristupanja CEFTA sporazumu biti prioritetno. Filip Moris i BAT treba da iskoriste svoj autoritet kod evropskih parlamentaraca, koji bi dalje sugerisali hrvatskoj strani da je Sporazum CEFTA od vitalnog značaja za ceo region, kaže Milosavljević.

Da o interesu investitora treba voditi računa kaže i Budimir Kostić, predsednik Saveta stranih investitora.

- Interes za nove investicije biće povećan posle ratifikacije CEFTA i sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a u istom pravcu će delovati i usklađivanje važećih zakona sa novim ustavom, kojim je rešeno vlasništvo nad zemljištem, kaže Kostić ističući da se uslovi za otvaranje novih radnih mesta i smanjenje zabrinjavajućeg spoljnotrgovinskog deficita mogu stvoriti samo većim prilivom stranih, naročito grin-fild investicija.