Arhiva

Geopolitika putinovske Rusije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dragan Petrović, istraživač Instituta za političke studije u Beogradu, čovek je koji je paralelno uspeo da završi čak četiri fakulteta, a posle dva magistarska rada nedavno je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu radom na temu „Rusija na početku 21. veka”. Radi se o svojevrsnoj geopolitičkoj, ali i istorijskoj analizi, kako Petrović kaže za NIN, “putinovske Rusije”.

„U prvom delu rada dao sam istorijski pregled Rusije od kijevskog perioda do danas. U posebnim celinama su date unutrašnja geopolitička slika Rusije i njena spoljnopolitička pozicija. Obrađen je odnos prema svetskim silama, pre svega prema Americi, Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj, Evropskoj uniji... Rad se završava jednim pokušajem predviđanja daljeg razvoja Rusije”, kaže Petrović.

Iako se mnogi neće složiti s njegovom konstatacijom, Petrović navodi da “bez uvijanja treba reći da je Rusija uvek bila naklonjena Srbiji. Još u 19. veku su velike sile, a pre svih Velika Britanija, u odnosu na takozvano istočno pitanje, Srbiju gledali isključivo kao produžetak ruskog uticaja. Dobar odnos Rusije prema Srbiji bio je jedino kratkoročno prekidan kada je Rusija, iz nekih drugih interesa, davala prednost drugim balkanskim zemljama. Danas, kada je reč o Kosovu, svakako možemo da očekujemo afirmativni stav Rusije kada je u pitanju pozicija Srbije. Pitanje je, samo, do koje mere to možemo da očekujemo.”