Arhiva

Mesić počasni Podgoričanin

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša predložio je da se predsednik Hrvatske Stjepan Mesić proglasi za počasnog građanina glavnog grada Crne Gore, o čemu će Gradska skupština odlučivati 28. februara. Ovaj potez izazvao je oštre reakcije opozicionih partija u Crnoj Gori, koje su išle čak do optužbi da se odaje počast inspiratoru najvećeg genocida u Evropi posle Drugog svetskog rata, počinjenog nad srpskim narodom.

Miomir Mugoša, inače član vladajućeg DPS-a, za NIN objašnjava svoj predlog:

- Navešću samo neke od razloga koji su me rukovodili da gospodina Stjepana Mesića predložim za ovo priznanje. Stjepan Mesić je poznat kao čovjek čiji je doprinos izuzetno značajan u aktuelnom procesu proevropske orijentacije cijele jugoistočne Evrope. Predsjednik Mesić je osvjedočeni i istrajni antifašista. On spada u rijetke političare i državnike na ovim prostorima koji su se otvoreno sukobljavali sa nacionalizmom u svom narodu. Individualizacija odgovornosti pojedinaca, a ne naroda ili zemalja, permanentna je karakteristika njegovog političkog djelovanja.

Gospodin Stjepan Mesić je istrajni i dokazani prijatelj Crne Gore. Wegovim dolaskom na mjesto predsjednika Republike Hrvatske nakon višegodišnje stagnacije otpočeo je dijalog Crne Gore i Hrvatske. Predsjednik Mesić je posebno zaslužan za podsticanje, inicijativu i ideje koje nemaju samo privredne efekte, već dugoročno vode prijateljskim odnosima Crne Gore i Hrvatske i njihovih glavnih gradova, Podgorice i Zagreba. Bez sumnje, njegov doprinos unapređenju ukupnih odnosa Hrvatske i Crne Gore iznad je očekivanih predsjedničkih dužnosti.

Naravno, svjestan sam da jedan dio građana Podgorice ne dijeli moje ocjene o gospodinu Mesiću. Međutim, svaka politika sa jasnom vizijom, treba da ide bar korak ispred uvjerenja svojih građana.