Arhiva

O sebi i drugima u sebi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Izložbom “Stranac u sebi”, istaknuti beogradski umetnik fotografije Goran Malić učinio je nov korak u svom radu. Izložba u galeriji „Hart” uznemirila je neke duhove, možda baš zato jer je reč o majstoru lajf-fotografije.

- Čuo sam za primedbe da je ovo preveliki iskorak za fotografa. Naravno, to je naivno, jer ja se nisam verio za tradicionalno shvaćenu sliku. Ko je pratio moj rad pamti još neke iskorake koje sam imao tokom poslednje decenije, na primer moj projekt „Tera inkognita” (2000). Meni je prirodno da tražim i otkrivam nove staze. Ovoga puta sam se oslonio na skriveni deo sopstvenog bića. Život me je davno uverio: svako je, manje ili više, stranac u sebi. Ili: ja nisam (uvek) ja. Pitanje jasnog prepoznavanja sopstvenog identiteta tokom vremena dobilo je (ovoga puta kroz fotografske kolaže) izraze traganja za tim odgovorom. Utopija je da ću ikada saznati ko sam zapravo, šta umem, šta mogu, kako ću reagovati u nepredvidivim situacijama. Bar sam pokušao da potražim odgovore na neka od tih pitanja. Ova izložba je i zamišljena kao deo procesa samoispitivanja i nipošto ne daje jasne a ni potpune odgovore. Prisećam se ingenioznog, pa i nadahnjujućeg naslova Mihizove knjige “Autobiografija o drugima”. Zaista, pišući o sebi, a i slikajući, pored sebe opisujete druge u sebi i ili izvan sebe.

A na pitanje zašto digitalna fotografija, Malić odgovara: Analogna ili digitalna fotografija su samo oblici upotrebljenog alata, ali nijednoj ne treba robovati. Ovom projektu je bila primerenija digitalizacija nego klasične tehnike. Mislim da je važno krčiti nove staze ne samo u mediju kojim se izražavam nego i u umetnosti uopšte. Ništa nije toliko sveto da bi moralo biti zanavek dato.