Arhiva

Bajevićeva finta

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00

Bajku o “princu u žabi” nikada nisu pročitali u “Crvenoj zvezdi”, dakako fudbalskom klubu! Nisu je pročitali članovi Uprave, ni njeni igrači – neposredni proizvođači na terenu i navijači – sa čuvenog “severnog kopa”, jer ova čudesna bajka za njih je bila i ostala teško razumljivo štivo. U stvari, bajka je loše prevedena (sa Interneta): princ (Bajević) samo treba da poljubi žabu (“Zvezda”) i ona će se pretvoriti u princezu (šampion Evrope).

Ili, možda Uprava kluba, igrači i navijači “Crvene zvezde” još uvek veruju u Deda Mraza koji će im ispuniti želju da pronađu genijalnog trenera koga će oni voleti i uvažavati, a kad im se prohte – pokažu mu srednji prst! Valjda je to, smatraju oni, njihovo legitimno pravo. Uprava – mi dajemo pare, igrači – mi ginemo za boje kluba, navijači – mi bodrimo naš tim i po kiši, snegu i košavi... Zato mogu da pokazuju srednji prst i prozivaju ženski polni organ!!! Toliko o delu i liku Uprave, igrača i navijača “Crvene zvezde”.

U “Crvenu zvezdu”, Dušan Bajević je došao prošlog leta ovenčan slavom grčkih klubova AEK i “Olimpijakos” koje je predvodio u danas prestižnoj Ligi šampiona Evrope. Bajević iliti “princ sa Neretve” je imao sve što jedan fudbaler može samo da zamisli: sjajnu karijeru reprezentativnog igrača iz malog kluba “Velež”, koji nikada nije osvojio šampionsku titulu SFRJ; međunarodnu reputaciju centarfora, onog koji se najviše ceni u fudbalskoj igri – znači, postiže golove; novac zarađen kao trener bogatih grčkih šampionskih klubova AEK i “Olimpijakos” iz Atine, ali prethodno i kao igrač istih...

Igrački i novčano siromašna “Crvena zvezda”, predvođena novim predsednikom Draganom Stojkovićem, sa ogromnim karakterom i imenom fudbalske veličine, odmah je poželela sve. Titulu nacionalnog šampiona i, ono najvažnije, da se “ugura”, takva kakva jeste, u Ligu šampiona Evrope. “Sa Dušanom Bajevićem ‘Crvenu zvezdu’ shvatiti kao instituciju i novi sistem vrednosti, što ona i jeste”, retorično je zaključio Piksi.

Kada je sve ovo ušetalo u vidno polje Dušana Bajevića, i sam je postao predmet ogovaranja. „Uštogljen, drven, nema komunikaciju sa novinarima”, priča je bila stara. Sa kojim novinarima? Onim novinarima što “analitički” prate klub! Dušan Bajević na startu nije bio sklon da daje izjave novinarima u “špilhoznama” kojima su bile preko potrebne tiražne izjave. Po kratkom postupku postao je nezahvalan sagovornik. Pa opet, novinari u “špilhoznama” i sa aplikacijama “švrće” i “mede” morali su da trpe torturu uštogljenog i drvenog trenera. Gotovo čitavu jesenju fudbalsku sezonu imao je uspeha. Osim u evropskim kupovima što je, u krajnjoj liniji, bilo i najvažnije. “Mi kvalitetno radimo da ‘Crvena zvezda’ postane stabilan klub koji će dugo trajati u Evropi”, zaključio je Dragan Stojković Piksi.

U fudbalskom svetu postoji jedan nepisani aksiom: što vidi ceo stadion, ne vidi trener sa klupe. Takozvano “trenersko slepilo”. Ali, nije ga video ni predsednik kluba sa svojom svitom, dobro fudbalski “potkovanim” saradnicima! Dušan Bajević je video svoje “slepilo” u derbi meču protiv “Partizana” i poručio dušebrižnicima: “Ako sam ja kriv za dešavanje u ‘Crvenoj zvezdi’, onda odlazim”. I jeste Bajević kriv! Odlično je znao gde dolazi. U klub sa davno istrošenim kreditom. Zahtevi i prohtevi klupskih čelnika i navijača bili su daleko od realnosti. Znao je ili nije hteo da čuje, Dušan Bajević, da su finansijske konstrukcije u “Crvenoj zvezdi” bile vezane pogodbenim transakcijama sa inostranstvom. Da je klub “Crvena zvezda” u stvari “vlasništvo” grupe građana, da zakon o privatizaciji visi kao suva krpa na dnu mora, da prekonoćni bogataši u zemlji Srbiji ne daju tako lako svoj “teško” stečeni novac a da se za to ništa ne pitaju. To je pre svih shvatio predsednik Dragan Stojković. Već u smiraj prošle godine “obogatio” je klupsku kasu prodajom standardnih prvotimaca i državnih reprezentativaca: Stojkovića, Lukovića, Biševca, Kovačevića, Jankovića i Žigića.

Dušan Bajević je ostao uštogljen i nem, poput čobanina kome su vukovi zaklali stado. “Hteo sam da se suprotstavim, ali nisam imao pravo da se mešam u klupsku politiku. Takav nije bio naš dogovor”, još u decembru oglasio se trener “Crvene zvezde”. A od njega su se očekivala velika dela. Principijelno tvrd Bajević je u polusezoni navodno odbio ponuđeni veliki novac od grčkog “Panatenaikosa”.

“Uvek sam govorio da je Dušan veliki trener i dasa”, poručio je iz Pariza Dragan Stojković Piksi. Plagijatorska “Marakana” u Beogradu bila je zadovoljna. “Marakana” sa pravim imenom se ipak nalazi u Rio de Žaneiru!!!

Sondiranu priču predsednika Stojkovića ipak nisu progutali novinari u “špilhoznicama”. Pomogao im je sam Dušan Bajević kada je prošle subote nonšalantno napustio klupu dvadesetak minuta pre kraja prvenstvenog meča sa “Vojvodinom” i teškog poraza. Primer nezabeležen u fudbalskom svetu! Ko je Dušanu Bajeviću omogućio da se odšeta u svlačionicu i ponizi klub kakav je “Crvena zvezda”? Oni isti iz pomenute bajke...