Društvo

Nova serija dojava o bombi u školama u Beogradu, država i dalje bez rešenja

Fonet | 11. decembar 2023 | 10:45
Nova serija dojava o bombi u školama u Beogradu, država i dalje bez rešenja
PROFIMEDIA / GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

U više osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda jutros su stigle dojave o postavljenoj bombi, rečeno je FoNetu iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Ekipe su na terenu i obavljaju kontradiverzioni pregled, naveli su iz MUP.

U poslednje vreme učestale su dojave o postavljenim bombama u škola, a MUP je u petak saopštio da tokom detaljne kontrole nije otkrivena nijedna eksplozivna naprava, oruđe ili oružje koje može predstavljati opasnost po život ili zdravlje učenika i zaposlenih škola kojima su upućene pretnje.

Ministarstvo je tada navelo da zbog toka istrage o dojavama o postavljenim bombama u beogradskim školama ne mogu da obaveste javnost o saznanjima i dokazima do kojih su došli u saradnji sa stranim službama koje se bave visokotehnološkim kriminalom.

Iz MUP tvde da su dokazi do kojih su došli izuzetno tehnički složeni, ali da su upravo oni omogućili napredak u vođenju istrage.

Nova eskalacija dojava i kampanja

Dojave o bombama više od godinu dana stižu dojave u škole i razne institiucije u Srbiji, a situacija je ponovo eskalirala u proteklim nedeljama. Poslednja dojava o bombama u školama bila je proteklog petka. 

Posebno je alarmantna situacija u OŠ „20 oktobar“ na Novom Beogradu gde su, u oktobru i novembru, nedeljama su stizale lažne dojave, a deca prebacivana i na onlajn nastavu. Kada su deca vraćena u školu stigla je nova pretnja, roditelji učenika su se potom okupili u dvorištu škole i održali proteste.

Budući da se nova eskalacija dojava poklopila sa predizbornom kampanjom, kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapića insinuirao je da "odgovorni za dojave treba da potraže neko drugo mesto gde će sakupljati poene pre izbora". Ta njegova izjava naišla je na žestok odgovor nosioca liste za Beograd koalicije Srbija protiv nasilja Dobrice Veselinovića.

"Potpuno je suludo da neko sa zdravim razumom može to da uradi iz političke ili bilo koje druge koristi“, rekao je Veselinović ranije za NIN.

„Evidentno je da posle prošlog talasa dojava ništa nije urađeno po pitanju protokola za takve situacije. Ustvari, nije napravljen nikakav protokol, tako da roditelji obično od nastavnika saznaju za dojave bombi, i to u trenutku kada nastava treba da počne. Onda se dešava da se deca ili šalju kući, ili roditelji dolaze po njih“, rekao je Veselinović.

Budući da se prijave dešavaju istovremeno u više osnovnih i srednjih škola, nekada je potrebno više vremena do povratka učenika na nastavu. Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ za Beograd kaže kako je reakcija države neadekvatna.

„Ovo je jedan ozbiljan haos koji pokazuje da državna bezbednost, službe, kao i policija uopšte ne rade na tome da se dojave bombi preveniraju. Isto tako, ne radi se ni na tome šta treba da se preduzme u tim situacijama, već se bave nekim sasvim drugim stvarima, koje su verovatno proizvod politike“, rekao je Veselinović, koji iz ličnog ugla posmatra ovu situaciju, budući da je i sam roditelj čije dete ide u beogradsku školu.

Prethodno je predsednik Privrednog organa Beograda Aleksandar Šapić apelovao da se prestane sa nizom anonimnih prijava, rekavši da će se deca porazboljevati, ukoliko se ovakva situacija nastavi. Dodao je kako odgovorni za dojave treba da potraže „neko drugo mesto gde će sakupljati poene pre izbore“, ne napomenuvši na koga se to tačno odnosi.

Povodom ove Šapićeve opaske, Veselinović kaže za NIN kako je „potpuno suludo govoriti da u 21. veku ne može da se uđe u trag nekome ko pošalje dosta mejlova sa pretećim porukama“.