Društvo

Filozofski u Novom Sadu i dalje pod blokadom, profesori sa skupa poručili: Sklanjanje pred nasilnicima nije odgovor

NIN, 021 | 29. mart 2024 | 10:55
Filozofski u Novom Sadu i dalje pod blokadom, profesori sa skupa poručili: Sklanjanje pred nasilnicima nije odgovor
DRUŠTVENE MREŽE / Jutjub

Filozofski fakultet u Novom Sadu i dalje je blokiran, nakon što je juče grupa okupljenih predvođena studentom prodekanom Damnjanom Vakanjcem i predsednicom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Macak, blokirala ulaz u fakultet, tražeći da se vanrednom profesoru Dinku Gruhonjiću, koji je nedeljama unazad izložen pretnjama i pritiscima, uruči otkaz. Ulaz u zgradu i izlaz iz nje je onemogućen, vrata su blokirana stolovima, stolicama i vezana lancima, a rad fakulteta je obustavljen do daljeg, javlja novosadski portal 021.

Tokom jučerašnjeg dana grupa koja blokira fakultet unela je u zgradu vreće za spavanje i jastuke, dok im je tokom dana doneta hrana. Nije poznato koliko osoba je trenutno u zgradi fakulteta, ali prema snimcima objavljenim juče na društvenim mrežama među okupljenima su mahom muškarci koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pevali pesme posvećene Kosovu. Jedan od predvodnika nosio je majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, saradnika zemunskog klana i bivšeg komandanta zloglasne Jedinice za specijalne operacije.

Blokada je deo pritisaka koji traju već nedeljama na Gruhonjića, koji je napadnut na osnovu montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana. Okupljeni su juče, nakon govora i čitanja citata iz tekstova Dinka Gruhonjića, ušli u hol fakulteta, a zatim lancima i katancem zaključali ulaz i vrata dodatno blokirali stolicama kako niko ne bi mogao da uđe ili izađe.

Skup ispred Filozofskog fakulteta: Ćutanje nije odgovor

Zbog blokade Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, kada je skup i počeo.

Profesori su istakli da ne planiraju da reaguju na provokacije mladih koji blokiraju fakultet, a za ponedeljak najavili tribinu o slobodi govora, koja će se održati na stepenicama ispred Rektorata. Na kraju okupljanja mladima unutar fakulteta su ostavili knjige "da ih prelistaju za vikend", a koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima.

 

 

Predstavnik inicijativnog odbora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić obratio se na početku protestnog skupa okupljenima i rekao da je sada jasno da "ćutanje nije odgovor i nije odgovor sklanjanje pred nasilnicima".
 
"Što se tiče početka ispitnog roka koji bi trebalo da počne u ponedeljak, imamo da poručimo studentima da sva svoja pitanja upute rektoru Univerziteta u Novom Sadu i prorektoru za nastavu i, naravno, ljudima koji se ovde nazivaju kao vaši predstavnici - studentskom parlamentu fakulteta i univerziteta. Mi te odgovore nemamo", rekao je Mihić, prenosi portal 021.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš rekla je da je ovo nečuveni događaji u višedecenijskoj istoriji fakulteta.
 "Ja sam juče poslala poruku svim dekanima fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i samo jedna dekanica nam je pružila podršku. Ja nisam tribun i ne volim da govorim na ulici, ali sam primorana. Oni dobro znaju da smo mi sve što smo po zakonu mogli da uradimo uradili, međutim ovo je ultimatum na koji nećemo odgovarati", rekla je dekanica.

Pozivi nadležnima da reaguju bez rezultata

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oglasio se juče pozivajući nadležne institucije hitno moraju da reaguju, jer im je ugrožena imovina i bezbednost. Rekacija je, kako sada stoje stvari, izostala. Kako su naveli, nakon što je pozvana policija, rečeno je da "blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost".

Kako dodaje dekanat, nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg. 

Inače, ajveći deo nastavnika i studenata FIlozofskog fakulteta napustio je zgradu kada je došlo do blokade, ali je deo rukovodstva ostao. Kako su naveli iz dekanata, u zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.
 
"Filozofski fakultet u Novom Sadu (u četvrtak) u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti. Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta", navode u saopštenju.

Na incijativu dekana, u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen. Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu: policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.

"Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak", navode u dekanatu.

Dekanat: Zahtev okupljenih se kosi sa zakonskim normama

Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju. Naime, Studentski parlament prethodno je uputio zahtev upravi fakulteta da Gruhonjiću uruči otkaz zbog "navodnog govora mržnje", a sve zbog manipulativnog snimka koji već danima kruži društvenim mrežama, gde je deo izjave profesora Gruhonjića izvučen iz konteksta tako da ispada da on veliča Dinka Šakića, komandanta ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

"Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu", kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.

Dan pre blokade, u sredu, 27. marta grupa profesora održala je skup podrške "Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije", povodom šovinističke hajke na njihovog kolegu i novinara Dinka Gruhonjića.

 "Zahtev da se u kriterijume za izbor nastavničkog osoblja na fakultete uvrsti i podobnost stavova, podobnost mišljenja, a jednog dana možda i politička podobnost nije nešto što je manir akademske zajednice i mi iza toga ne možemo da stanemo, moramo se tome otvoreno usprotiviti", istaknuto je na tom skupu.

Sumnje da iza blokade stoji SNS

Komentarišući zahtev, Gruhonjić je rekao da je Studentski parlament "u jednoj novosadskoj kafani održao sednicu sa jednim visokim funkcionerom Srpske napredne stranke", ali nije imenovao kojeg funkcionera. On je u više navrata ponovio da je uveren da iza napada na njega stoji vrh vlasti u Srbiji.

 

O povezanosti vinovnika blokade sa SNS govorio je i predsednik vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Miroslav Ilić, koji je poručio je danas da iza napada na Filozofski fakultet i Dinka Gruhonjića stoji ta stranka i njena Akademija mladih lidera, koja pokušava da pred izbore predstavi sebe kao zaštitnika "ugroženog srpstva".

"Napad na Filozofski fakultet, sa zahtevom da se otpusti profesor i novinar Dinko Gruhonjić, je novo iskazivanje najnižih nacionalističkih poriva i napad na sve slobodne ljude u Novom Sadu", navodi se u pisanoj izjavi Ilića.

Ilić je dodao da PSG očekuje da svi koji su pretili smrću Gruhonjiću i Ani Lalić budu hitno procesuirani.

"Posebno smo zabrinuti zbog ikonografije ljudi koji su upali na Filozofski fakultet, koji su nosili majice na kojima su bili ratni zločinac Ratko Mladić i Milorad Ulemek Legija", upozorio je Ilić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić upozorila je da neki momci, "smeđekošuljaši", od juče drže u blokadi Filozofski fakultet u Novom Sadu, a da policija gleda i ćuti.

 

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani poručila je da se neće dozvoliti da nasilje koje je demonstrirano upadom na Filozofski fakultet proširi i postane svakodnevica u slobodarskom Novom Sadu.

"Događaji na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kada je grupa mladića i devojaka, u majicama sa likovima osuđenih ratnih zlocinaca i kriminalaca, okupirala i blokirala rad celog fakulteta, ugrozili su bezbednost svih studenata, predavača ali i samu autonomiju Univerziteta", dodaje se u saopštenju.

"Uzvikivanjem parola i pretnji protiv profesora Dinka Gruhonjića, samo su dokazali da je to još jedan u nizu orkestriranih događaja koje ova vlast svesrdno podstiče", navodi Liga.

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke (DS) zatražio je od SNS da momentalno prekine blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i tako omogući nesmetano odvijanje nastave na toj visokoškolskoj ustanovi.

"U trenutku kada Kosovo postaje članica Saveta Evrope, vladajuća stranka, po zna koji put, insceniranim događajima pokušava da skrene pažnju javnosti na novi diplomatski poraz predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Blokada studenata, ako to uopšte i jesu, ima za cilj da produbi podele u društvu, tako što će sve građane svrstati u 'izdajnike' i 'patriote', prema tome da li podržavaju Vučića ili ne", stoji u saopštenju.

Dodaje se da majica jednog od studenata na kome se nalazi lik osobe koja je osuđena za ubistvo nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića (Milorada Ulemeka Legije) možda i najbolje svedoči o karakteru te blokade.

"Vidljivo odsustvo reakcije državnih organa je jasan dokaz da iza pomenutih događaja stoji Srpska napredna stranka, jer oni upravljaju i tužilaštvom i policijom, kao i svakom drugom institucijom u Srbiji. Uz skretanje pažnje javnosti sa suštinskih problema sa kojima se Srbija susreće, cilj je da se kroz ovakve akcije zastraše svi građani", navodi se u saopštenju.

"Ispoljavanje mržnje i nasilja"

Niz organizacija osudio je upad i blokadu Filozofskog fakulteta, posebno ističući ikografiju koju nose okupljeni, kao i sumnje da su politički organizovani. 

Beogradski Filozofski fakultet je danas osudio blokadu rada Filozofskog fakulteta. Beogradski fakultet je u saopštenju naveo da podržava koleginice i kolege sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u nastojanju da odbrane prava garantovana Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o radu.

"Pozivamo nadležne institucije da reaguju i doprinesu hitnom rešavanju problema", piše u saopštenju.

Inicijativa "Nije Filozofski ćutati" nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu saopštila je da protestuje protiv nasilja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

"Užasnuti smo hajkom koja već tri nedelje traje protiv našeg kolege Dinka Gruhonjica, profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Nadležni organi nisu regovali što je dovelo do eskalacije nasilja i blokade Filozofskog fakulteta", navodi se u saopštenju.

Iz te inicijative pružili su podršku kolegama iz Novog Sada.

"Ustajemo protiv nasilja nad slobodom izražavanja i odlučno zahtevamo da nadležni organi stanu na put nasilnicima", dodaje u saopštenju te inicijative.

Akcija progresivne Vojvodine (APV) takođe je osudila nasilni upad na Filozofski fakultet u Novom Sadu, kako su naveli, predstavnika desničara, pod rukovodstvom Srpske napredne stranke".

"Na skupu tokom blokade fakulteta, koja je još toku, uprkos poziva zaposlenih policiji da osigura bezbednost ustanove, dominiraju mladi ljudi s obeležjima desnoekstremističkih ideologija i majicama s likom Milorada Ulemeka Legije", navodi se u saopštenju.

Kako tvrde, skup koji je organizovan pod izgovorom borbe protiv govora mržnje pokazao je kako na delu izgleda ispoljavanje mržnje i nasilja prema akademskim institucijama, profesorima i studentima koji su se usudili da javno iskažu svoj stav i da ne učestvuju u progonu profesora Filozofskog fakulteta, zasnovanom na lažima.

"Zahtevamo da policija hitno ukloni nasilnike iz zgrade fakulteta, obezbedi njegov normalan rad i osigura autonomiju univerziteta, koja je ugrožena ovim nasilnim činom, navode iz APV i dodaju da se pridružuju pozivu Inicijativnog odbora nastavnika Filozofskog fakulteta građanima Novog Sada da se okupe u petak u podne i odbrane Novosadski univerzitet.

Oni su danas upozorili i da su, na osnovu javno dostupnih snimaka skupa blokade, prepoznala više radnika javnih i javnih komunalnih preduzeća "koji glume zabrinute studente".

"Između ostalih, primetili smo radnike JKP 'Vodovod i kanalizacija', JKP 'Put', JKP 'Gradsko zelenilo'. To nisu nikakvi studenti, već plaćeni stranački aktivisti", navode iz APV.

Iz te organizacije od direktora pomenutih preduzeća traže odgovor na pitanje na osnovu čega su ti ljudi izašli s posla.

"Jesu li im ti dani izostanka s posla pravdani i na osnovu čega? Dobijaju li platu dok obavljaju stranačke poslove", navode u APV.