Društvo

Izveštaj Europola: Snažno prisustvo balkanske kriminalne mreže širom EU

FoNet, Beta | 5. april 2024 | 12:19
Izveštaj Europola: Snažno prisustvo balkanske kriminalne mreže širom EU
TANJUG / AP / Virginia Mayo (STF)

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova poreklom iz bivših jugoslovenskih republika, umešano je u krijumčarenje velikih razmera, uključujući finansiranje i distribuciju kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije i šire, navodi se u izveštaju Europola, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Po navodima Europola, kriminalnu mrežu sa Balkana karakteriše snažno prisustvo širom Evropske Unije (EU) i regiona Zapadnog Balkana.

"Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdevanjem kokainom", piše u izveštaju.

Europol navodi da su neke od ovih grupa specijalizovane i u velikoj meri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanje dokumenata. Oni objašnjavaju da se to nasilje uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdevanja.

Prema danas objavljenom izvještaju, nacionalnost članova kriminalne mreže često je prvi trag pripadnicima policije da ispitaju koje su to blisko povezane kriminalne mreže.

"Sve u svemu, teški i organizovani kriminal i dalje je zaista međunarodne prirode. Najopasnije kriminalne mreže koje pogađaju EU sastoje se od 112 različitih nacionalnosti. Građani svih država članice EU su zastupljeni u najopasnijim kriminalnim mrežama, kao i građani najmanje 85 zemalja koje nisu članice EU. Većina najopasnijih kriminalnih mreža imaju mešoviti sastav sa unutrašnjom saradnjom između članova više nacionalnosti ka zajedničkom cilju", podvučeno je u izvještaju.

Europol ukazuje da najopasnije kriminalne mreže imaju tendenciju da se specijalizuju za jedan ključni kriminalni posao i deluju sa velikim stepenom nezavisnosti.

"Karakteriše ih snažno vođstvo koje je često blizu operacija, ali takođe može da zadrži kontrolu sa daljine. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža bave se trgovinom drogom kao svojom osnovnom delatnošću. Ostale oblasti kriminala uključuju prevaru, imovinski kriminal, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima. Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan uticaj na EU i njene građane. Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihov nivo pretnje", zaključeno je izveštaju Europola. 

U EU deluje više od 800 opasnih kriminalnih mreža

U Evropskoj uniji najveću pretnju predstavlja 821 dobro organizovana kriminalna grupa, koje su se specijalizovale za teška krivična dela, saopšteno je.

Sastavljanje izveštaja i aktivnosti Eurpola u tom smeru snažno je podstakla Belgija, koja predsedava EU. Navodi se da će izveštaj biti važan instrument za subijanje organizovanog kriminala, kao jednog od prioriteta u akcionom planu koji je nedavno predstavila Evropska komisija.

Izvršna direktorka Europola Katrin de Bole rekla je da kriminal cveta u tajnosti, ali da se to sada menja.

"Izveštaj Europola je najobimnija studija o ključnim kriminalnim mrežama na evropskom nivou. Zahvaljujući saradnji svih članica EU i 17 zemalja partnera Europola bacamo svetlo na najopasnije kriminalne mreže u EU", rekla je De Bole.

Sve zemlje koje su pomogle u sastavljanju studije doprinele su svojim nacionalnim podacima o najopasnijim grupama organizovanog kriminala u Evropi, sa ekstenzivnim informacijama o njihovim aktivnostima.

Identifikovana 821 grupa, koje se smatraju posebno opasnim, okuplja više od 25.000 pojedinaca, a njihovi zločini sežu od trgovine drogama, trgovine i krijumčarenja ljudi, pa do imovinskih delikata i drugih teških krivičnih dela.

Najopasnije grupe imaju četiri zajedničke karakteristike.

To su agilnost, odnosno sposobnost da svoje aktivnosti prilagode promenjenim okolnostima i sposobnost infiltracije i zloupotrebe legalnih poslovnih struktura.   

Zatim prekogranični kriminal i članovi iz različitih zemalja. Navedena 821 grupa u svom članstvu ima državljane 112 zemalja.

Treća osobina je snažna kontrola i usredsređenost i to da se uglavnom specijaliziraju za jedan vid kriminala.

I konačno, karakteristika je i destruktivnost, odnosno koruptivna praksa koja nanosi EU ogromnu materijalnu štetu.

Za gotovo polovinu tih kriminalnih mreža glavna su aktivnost narkotici. Od tih grupa 70 odsto nastoji da podmiti i policiju i pravosuđe, a 68 odsto u svojim aktivnostima redovno pribegava nasilju i zastrašivanju.

Evropski komesar za pravosuđe Didje Rejnders ocenio je da će istraživanje Europola snažno uticati na pravosudne sisteme i vladavinu prava širom EU.

Rejnders je dodao da Evropska komisija zato podržati predlog da se u EU formira nova pravosudna mreža čije bi sedište bilo pri Eurodžastu, i koja bi bila fokusirana na organizovani kriminal i "visokopozicionirane mete".