Društvo

Traga se za telom Danke Ilić, zaštitnik građana upozorio medije: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju

NIN | 15. april 2024 | 08:52
Traga se za telom Danke Ilić, zaštitnik građana upozorio medije: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora se nastavlja, policija i žandarmerija pretražuju teren od sela Zlot ka selu Sumrakovac, na kojem je nekoliko deponija i rezervoara sa vodom. Jedan od osumnjičenih za ubistvo je na saslušanju priznao da je premestio telo, što otežava rad policije.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda i Bora intenzivno rade na pronalasku tela Danke i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, a u potragu se priključilo i 50 pripadnika Žandarmerije na potezu od Zlota ka Sumrakovcu, navodi RTS. 

TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE (STR)
TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE (STR)

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje, a određen im je pritvor do 30 dana.

TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Oni se terete za krivično delo - teško ubistvo u saizvršilaštvu. 

Pašalić o izveštavanju medija: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je govoreći o izveštavanju pojedinih medija u slučaju ubijene devojčice Danke Ilić da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica. U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, njenu porodicu i građane, kaže Pašalić i ističe da je više puta apelovao da se tako ne izveštava, ali da nije bilo rezultata.

On je za RTS da insistira na tome da se u ovakvim situacijama izveštava tako da javnost bude informisana, ali ne da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica.

TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)
TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)

"U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, i svakako njenu porodicu, a mogu da kažem i građane. Senzacionalističko izveštavanje ima kontraefekat i ne vidim svrhu“, naveo je Pašalić.

Istakao je da je institucija Zaštitnika građana više puta apelovala da se ne izveštava na senzacionalistički način, ali da to nije dalo rezultata.