Društvo

Sindikat: Đaci moraju da budu jednaki, ne mogu samo u Beogradu da dobijaju pomoć za udžbenike

FoNet | 23. april 2024 | 09:35
Sindikat: Đaci moraju da budu jednaki, ne mogu samo u Beogradu da dobijaju pomoć za udžbenike
NIN / Snežana Krstić

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorila je da je potrebno uspostaviti ravnopravan odnos među učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, posle odluke Uprave grada Beograda da roditelji beogradskih učenika u septembru dobiju 20.000 dinara na ime udžbenika.

Na osnovu javno dostupnih podataka na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, tekuću školsku godinu u Srbiji pohađa ukupno 735.730 učenika osnovnih i srednjih škola, od čega u Beogradu oko 230.000, koji će dobiti na poklon 20.000 dinara, što treba da olakša početak naredne školske godine njihovim roditeljima.

"Šta je, međutim sa više od pola miliona đaka u Srbiji? Kako li se, dok u školi uči o negativnim posledicama diskriminacije i o jednakim pravima za sve, oseća svaki učenik u Sremskim Karlovcima, Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu? Raduju li se predstojećoj čestitki koju će njihovi drugovi iz Mladenovca dobiti, ili već od ranih dana usvajaju pogrešno uverenje kako vrede manje", navodi se u saopštenju.

Taj sindikat poziva i ostale lokalne samouprave da preraspodelom sredstava u budžetu pošalju jasnu poruku o populacionoj politici svog grada.

Bio bi to jasan signal da vlast vodi ispravnu, iskrenu i ravnopravnu brigu o svakom svom đaku, navodi USPRS.

Tagovi