Ekonomija

Ministarstvo finansija iznelo procenu stope rasta privrede Srbije do 2026.

Tanjug | 19. januar 2024 | 13:43
Ministarstvo finansija iznelo procenu stope rasta privrede Srbije do 2026.
NIN / Oliver Bunić

Kumulativna stopa rasta u periodu od 2024. do 2026. godine, prema srednjoročnoj makroekonomskoj projekciji, iznosiće 12,2 odsto, a potencijalni bruto domaći proizvod u ovom periodu će se postepeno povećavati po prosečnoj stopi od 3,8 odsto, navodi se u programu ekonomskih reformi za period od 2024. do 2026. godine, koji je objavilo Ministarstvo finansija.

Procenjuje se da će prosečno godišnje, srpska privreda rasti po stopi od 3,9 odsto i da će povećanje realne potrošnje stanovništva pratiti rast ekonomske aktivnosti i u proseku iznositi 3,7 odsto.

Kada je reč o izvozu i uvozu, očekuje se da će izvoz u proseku godišnje rasti po stopi od 10 odsto, što je brže od očekivanog godišnjeg rasta uvoza koji će u proseku iznositi 9,3 odsto.

Ovaj dokument sadrži srednjoročni okvir makro-ekonomske, fiskalne i monetarne politike, kao i detaljan prikaz strukturnih reformi koje bi trebalo da doprinesu povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije, privrednom rastu i razvoju, kreiranju novih radnih mesta i uslova za bolji život građana Srbije u trogodišnjem periodu.

Šest strukturnih reformi

Navodi se da je program ekonomskih reformi za period 2024-2026, u skladu sa smernicama Evropske komisije, usmeren na uži set strukturnih reformi u odnosu na prethodne cikluse, kako bi fokus bio prvenstveno na sprovođenju utvrđenih prioriteta.

U skladu sa tim, broj strukturnih reformi ograničen je na šest, i to po dve iz svake od oblasti - konkurentnost, održivost i otpornost i ljudski kapital i socijalne politike.

Vlada Srbije, kako se navodi, ovim trogodišnjim scenarijem ostaje posvećena očuvanju modela privrednog rasta koji se zasniva na investicijama i izvozu, a podržan je rastom privatne potrošnje. Dodaje se da novi sistem fiskalizacije i izmene carinskih propisa, smanjuju učešće sive ekonomije u ukupnim privrednim tokovima obezbeđujući povoljan privredni ambijent.