Ekonomija

U tri kompanije dve milijarde dolara dividende: Bafet o najprofitabilnijim potezima

Marica Jovanović | 23. januar 2024 | 08:45
U tri kompanije dve milijarde dolara dividende: Bafet o najprofitabilnijim potezima
EPA / PAVEL WOLBERG

Samo po osnovu dividendi, američki milijarder Voren Bafet će tokom ove godine od akcija u tri kompanije, ostvariti prihod od dve milijarde dolara.

Reč je o deonicama kompanija Koka-Kola, Ameriken Ekspres i Epl. Od navedenih kompanija, Bafetov konglomerat Berkšir Hetavej je najduže deoničar u Koka-Koli, kompaniji u kojoj će ove godine po osnovu dividende prihodovati 736 miliona dolara.

Coca-Cola je globalni brend s poslovnim modelom kojim održava rast prodaje, zarade i dividende. Kompanija je prošle godine 72 posto svoje zarade distribuirala kroz dividende.

Berkšir Hetavej je nešto kraće deoničar u Ameriken Ekspresu koji bi Bafetu ove godine trebao omogućiti prihod od 364 miliona dolara. Ameriken Ekspres ima slične prednosti kao i Koka-Kola, a jedna od tih jeste da je reč o snažnom brendu s velikom bazom kupaca.

Pomenuti konglomerat je deoničar i u Eplu od 2016. godine, a američki milijarder bi ove godine od Epla trebao imati prihod od 878 miliona dolara. Učešće Epla na svetskom tržištu pametnih telefona iznosi 20 odsto, dok upravo Epl generiše 80 odsto od ukupnog profita ove industrije, piše portal Yahoo Finance.

Bafetova kompnija Berkshire Hathaway prodala je 850 miliona dolara akcija u američkoj kompaniji za proizvodnji automobila Dženeral Motorsu u trećem kvartalu prošle godine.

Bafet je takođe u trećem kvartalu rasprodao akcije drugih kompanija iz svog portfelja, uključujući Amazon, HP, Chevron, Procter&Gamble, UPS, Mondelez Internacional i Johnson & Johnson.

U 2022. godini Berkshire Hathaway je prodao akcije u vrednosti od oko 40 milijardi dolara. Kompanija je samo u drugom kvartalu te godine imala oko 147 milijardi dolara u gotovini i nadmašila je prethodni rekord od 149 milijardi dolara iz 2021. godine.