Ekonomija

"Milenijum tim" kupio Hotel Jugoslavija

Fonet | 22. mart 2024 | 12:21
"Milenijum tim" kupio Hotel Jugoslavija
PROFIMEDIA / Zheng Huansong / Xinhua News / Profimedia

Kompanija "MV investment doo", koja je u stopostotnom vlasništvu "Milenijum tima", kupila je danas imovinu kompanije "Daniub river sajd" za 3,17 milijardi dinara na javnoj licitaciji u Hotelu Jugoslavija, koji je deo imovine koja se kupuje.

To je ujedno bila i najniža cena, koju je "MV investment", jedini učesnik aukcije za koju je bio potreban depozit od 1,27 milijardi dinara, prihvatio. Stečajni upravnik Ivan Čukarević rekao je da na licitaciji učestvuje samo jedan učesnik koji je ispunio uslove konkursa.

Inače, vrednost imovine te kompanije procenjena je na 6,53 milijarde dinara.

Javno nadmetanje za imovinu kompanije "Daniub river sajd" u čijem vlasništvu je Hotel Jugoslavija počelo je danas u 12 sati.

Novinarima je bilo dozvoljeno da prisustvuju nadmetanju, ali nije bilo dozvoljeno snimanje i fotografisanje licitacije. Objašnjenje je da se postupak vodi kao sudski postupak.

"Milenijum tim"

Godinama unazad najvredniji poslovi u državi rezervisani su za firme bliske ljudima iz vlasti, a upravo jedan od primera je kompanija „Milenijum tim“, koja se bavi gradnjom i gasifikacijom, čiji su vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko.

Biznimeni, bliski ministru finansija Siniši Malom, vlasnici su još petnaestak firmi u zemlji i regionu, a privatizovali su i Institut vodoprivrede „Jaroslav Černi“, što je izazvalo negodovanje stručnjaka koji se bave pitanjima zaštite životne sredine. KRIK je objavio da su kompanije u njihovom vlasništvu dobile desetine poslova od države tokom 2021. godine, u vrednosti od 12 miliona evra. 

„Milenijum tim“ je od 2007. do 2012. godine bio u grupi privatnih kompanija koje su sa Srbijagasom ugovarale poslove gasifikacije, kako je objavio Insajder u leto 2016. godine. Ukupna vrednost tih poslova bila je najmanje 242 miliona evra.

Posle gasifikacije „Milenijum tim“ stiže i do Beograda na vodi. Najpre su rušili, odnosno čistili teren, da bi potom gradili. Kompanija je, kako je preneo portal KRIK, između ostalog, bila angažovana za sređivanje terena pred gradnju, postavljanje kamena temeljca zgrada koje su do sada nikle u ovom kompleksu i njegovu gasifikaciju.

Rekonstrukcija Hotela Jugoslavija

Inače, planom detaljne regulacije predviđena rekonstrukcija hotela "Jugoslavija" i izgradnja dve kule visine 155 metara.

MV Investment i Danube Riverside imaju zajedničku svojinu nad parcelom od 46.000 kvadratnih metara na kojoj, kako je pisalo u oglasu za javno nadmetanje, "nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta".

Agencije za licenciranje stečajnih upravnika je budućeg kupca Danube Riverside upozorila da je u toku parnični postupak po osporenom zahtevu Luke Beograd, pred Privrednim sudom u Beogradu, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko-pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele u Zemunu koja čini imovinu Danube Riverside.

Katastarski broj parcele ukazuje da se spor vodi oko istog zemljišta na kojem su suvlasnici Danube Riverside i MV Investment.

Stečajni upravnik Čakarević rekao je novinarima nakon prodaje hotela Jugoslavija da je sve urađeno po zakonu.

"Država je prodala hotel i postupak je vođen po postupku za privatna pravna lica", naveo je Čakarević.

On je dodao da će se nerešeni imovinsko-pravni odnosi će rešiti na sudu.

Čakarević je dodao da je u stečaju početna cena polovina od procenjene vrednosti i da je to tako propisano.