Ekonomija

Kako je Srbija postala središte IT talenata: Marina Varzar za NIN, pionir IT inovacija i ženskog liderstva

Marica Jovanović | 30. april 2024 | 14:58
Kako je Srbija postala središte IT talenata: Marina Varzar za NIN, pionir IT inovacija i ženskog liderstva
NIN / Ustupljene fotografije

Informaciono-komunikacione tehnologije su najveća neto izvozna industrija u zemlji, sa godišnjim izvozom preko 3,44 milijarde evra u 2023. godini, a kompatibilina godišnja stopa rasta je preko 26 % u poslednjih 11 godina.  Srbija se može pohvaliti trećom najbrže rastućom stopom izvoza IKT-a u Evropi u periodu od 2016. do 2022. Ovde su prisutni svi neophodni preduslovi za vodeću poziciju u IT-u, uključujući talentovane ljude, vladine propise kao što su poreski podsticaji, atraktivnu geografsku lokaciju i modernu infrastrukturu, kaže za NIN Marina Varzar, direktorka kompanije Ekspert Hub, ovlašećnog partnera DataArt, inače globalne firme za softversko inženjerstvo, sa preko 25 godina iskustva koja zapošljava 270 ljudi u Beogradu i Novom Sadu, među kojima pored Srba i Rusa ima i državljana Poljske, Novog Zelanda, Ekvadora i Ukrajine.

Sa kvalifikovanom radnom snagom i inovativnim kompanijama, Srbija je postala središte IT talenata. Lokalna IT industrija se značajno razvila u poslednje dve decenije, sa fokusom na razvoj softvera, bezbednost na internetu i novim tehnologijama. Sa preko dve decenije iskustva u IT industriji, Marina Varzar donosi viđenje o trenutnom stanju i budućnosti IT sektora.

Kako je na vašu kompaniju uticala kriza koja je zadesila i IT sektor? Gde ste je najviše osetili?

Uprkos sporijem rastu prihoda u 2023., naše tržište je i dalje snažno i nastavljamo da pratimo značajne projekte i klijente visokog profila. Međutim, ciklusi prodaje su se produžili, a pojedini projekti su na čekanju dok se ne stvore bolji tržišni uslovi. Primetno je da su pojedine kompanije oklevale oko projekata zbog očekivanja da će razvoj softvera transformisati generativna veštačka inteligencija (GenAI). Velike kompanije generalno ostaju posvećene strategijama digitalne transformacije, ali su mnoge smanjile ulaganja u IT. Gledajući unapred, ostajemo optimisti da će softver ostati jedan od najefikasnijih pokretača vrednosti. Prema najnovijem istraživanju kompanije Gartner, predviđa se da će svetska IT potrošnja dostići 5,1 bilion dolara u 2024. godini, što je povećanje od 8% u odnosu na 2023. Verujemo da smo u dobroj poziciji da iskoristimo ove trendove za nastavak rasta.

 

PROFIMEDIA / Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
PROFIMEDIA / Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Trenutno imamo stagnaciju u IT sektoru. Šta očekujete nadalje, možemo li ponovo imati ekspanziju kao tokom  korone?

Ekonomska i politička neizvesnost utiče i na IT industriju. Visoke kamatne stope, kao posledica globalne inflacije utiču na nivo investicija i velika je konkurencija. Industrija se još uvek prilagođava realnijim stopama rasta nakon perioda korone. Svakako treba imati u vidu da IT nije monolitna industrija i da nisu svi segmenti trenutno u krizi. Investicije u potrošačke stratape su u padu, ali su u porastu ulaganja usmerena na veštačku inteligenciju.

Evidentno je da će veštačka inteligencija biti sve više zastupljena u svim sferama poslovanja i kompanije i pojedinci koji je koriste biće konkurentniji na tržištu. To programerima omogućava da povećaju produktivnost i reše složenije zadatke. Podrazumeva se da je visok nivo tehničkog znanja programera od suštinskog značaja za efikasnu upotrebu veštačke inteligencije u razvoju softvera.

Živeli ste u Americi, a potom ovde zanovali biznis. S tim u vezi, koliko je Srbija, odnosno infrastruktura kojom raposlaže, kadrovi... uspela da zadovolji potrebe?

Pre dolaska u Srbiju moja porodica i ja živeli smo tri godine u Americi. Stekli smo bogato iskustvo i volimo da upoznajemo druge zemlje i kulture, tako da život u inostranstvu za nas ne predstavlja nepoznanicu. Srbija je gostoljubiva zemlja sa divnim ljudima, i drago nam je što smo ovde.

Ekspert Hub je sertifikovani partner DataArt, globalne kompanije za softversko inženjerstvo, koja posluje 27 godina i angažuje 5.700 stručnjaka na 30 lokacija. Poslovna mreža, pored Centralne i Istočne Evrope, obuhvata SAD, UK, UAE, Latinsku Ameriku i Indiju. U Evropi, DataArt ima poslovnu mrežu u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, pa je Srbija, sa dobrim uslovima za poslovanje i talentima na tržištu rada u IT-u, bila naš logičan izbor. Povoljna IT klima u Srbiji se oseća, a u prilog tome govori nastojanje da osnujemo asocijaciju softverskih kuća. Naime, u saradnji sa Vladom i ostalim kompanijma poput naše, želimo da unapredimo IT sektor kako bi Srbija bila konkurentnija na svetskom tržištu.

Sve je važnija saradnja akedemske zajednice i IT biznisa. I Vi sarađujete sa domaćim fakultetima. Kakvi su rezultati i koji je krajnji cilj?

Primećujem dinamično stanje u IT industriji u zemlji koje prati trendove u svetu. Sa kvalifikovanom radnom snagom i inovativnim kompanijama, Srbija je postala središte IT talenata. Lokalna IT industrija se značajno razvila u poslednje dve decenije, sa fokusom na razvoj softvera, bezbednost na internetu i novim tehnologijama. Saradnja između vlade, akademske zajednice i privrede je ključna u održavanju ovog zamaha.

Naša kompanija podržava mlade talente u Srbiji. Ponosni smo na saradnju sa FON-om, FTN-om, MTF-om i Gimnazijom Smart. S obzirom da naši klijenti vode globalne brendove poput Unilever, Flutter Entertainment i Ocado Technology, posedujemo ekspertizu i znanje. Uvek se rado odazivamo da budemo gosti predavači i podelimo iskustvo iz prakse sa studentima. Dva puta godišnje, studenti u Srbiji imaju priliku da učestvuju na globalnom takmičenju u programiranju Proggy-Buggy koje se održava 11. godinu zaredom i okuplja 1.700 učesnika iz 60 zemalja. Takođe, od ove godine, studenti će imati priliku da pohađaju praksu kod nas i posete nas u Beogradu i Novom Sadu.

Naš fokus ostaje na poboljšanju marži, povećanju operativne efikasnosti i jačanju naše pozicije partnera za napredak kako interno (kroz razvoj zaposlenih) tako i eksterno (putem odlične podrške koju pružamo našim klijentima).

Takođe,  kod nas je zastupljeno 35% žena što je dobar pokazatalj, ali uvek postoji prostor za napredak. Ne bih se složila sa tim da su dame u IT-u diskriminisane, već bih pre rekla da im je potreban podsticaj da se dodatno karijerno razvijaju.