Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   30.01.2023. 11:49
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Систем или системска грешка

Ништа у Србији није случајно, па ни то што се на списку добитника ордена мало познате владине невладине организације налазе Вучић, Весић и директор РГЗ-а. Још само Вулин фали

Нешто са мном дефинитивно није у реду. Иза нас је недеља у којој је, четири месеца након избора и после четири године одсуства опозиције из парламента, Србија поново добила вишестраначку Скупштину. У којој нам је министар полиције Александар Вулин признао да је много моћна, можда и најмоћнија страна тајна служба хтелa да га врбује за шпијуна, али он то, ето, ни за живу главу није хтео да прихвати. А, каже, запретили су му да више неће моћи да буде министар ако не промени политичке ставове. И то је одбио. Какав јунак. Нема храбријег у Србији. Па нико није тако јавно политички ошамарио најмоћнијег човека у држави. Заправо, индиректно је оптужио председника државе и СНС-а да му стране тајне службе диктирају ко ће бити у влади, а ко неће! Шта тек рећи за мандатара, који би требало сам да изабере своје најближе сараднике? Мада, искрено, сви у Србији знају да се од 2017. ни мандатари, ни премијери ионако не питају апсолутно ни за шта. А шта ако је Вулин све ово смислио да би на неки начин тестирао имењака Вучића? Јер, ако у новој влади не буде Вулина, неће ли то бити крунски доказ да и Вучићу неко други саставља списак министара? У овом игроказу Вулин не може изгубити. А Србија је са њим као министром – најпре рада, потом одбране, па онда и полиције - много тога већ изгубила. Како год да се оконча ова представа са њим у главној улози и са, за сада још непознатим режисером.
Иза нас је и недеља у којој су редовни учесници ванредног програма на Пинку, у термину резервисаном за ријалити, заједно са водитељем били малтене спремни да из обичних ускоче у маскирна одела и запуте се на Косово, па и не чуди што је у таквој атмосфери неко из режије нашао за сходно да нам током још једног обраћања нацији за мање од 12 сати - овог пута само телефоном и само за гледаоце ружичасте телевизије са националном фреквенцијом - Вучића представи као „врховног команданта и председника Србије“. Тако су, приписујући му непостојећу титулу „врховног команданта“ – која се не помиње ни у Уставу Србије, ни у Закону о председнику - утерали још мало страха у кости гледалаца, као да им већ свега није преко главе.
И, ето, у таквој атмосфери у којој само што се није запуцало, а у новом сазиву парламента и на политичкој сцени тек ће да пршти, пажњу ми је привукла на први мах бизарна вест да је (не)владина организација Центар за развој Шајкашке из Новог Сада директора РГЗ-а Борка Драшковића одликовала Крстом вожда Ђорђа Стратимировића „за одбрану од хакерског напада на информациони систем катастра“. Узгред, шта би са оним хакерима што су нам недељама претили бомбама по школама, болницама, аеродромима и другим јавним установама? Није ли онда и Вулин заслужио исти Крст? Па, он им је бар земљак. Е, зато у ствари, та вест и није бизарна, већ је у питању системска ствар. Уосталом, није ли велики глумац, недавно преминули Бранко Цвејић у Варљивом лету `68 лепо објаснио да „и у паклу мора да влада ред“ и да „у цивилизацију постоји систем, а у систем си ти тато, ти бато и ја“.
Да се ради о систему схватио сам кад сам открио да је пре директора РГЗ-а, Центар за развој Шајкашке 12. новембра 2021. одликовао и Вучића, који се тиме похвалио и на свом званичном инстаграм-налогу Будућност Србије, с тим да је њему – што опет говори о системском приступу - уручен не обични, већ Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића. Три месеца касније, 21. фебруара ове године обични Крст уручен је Горану Весићу, „као осведоченом у самопрегорном служењу Богу и СПЦ и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност и значајан допринос очувању традиције српске Војводине“. У то име живели.
На Дан државности, 15. фебруара Вучић је узвратио истом мером, па је Златном медаљом за изузетне заслуге у очувању културног и историјског наслеђа одликовао и Центар за развој Шајкашке, чији је председник Управног одбора Данијел Кулачин, некадашњи секретар Треће Србије. Медији су 2013. писали да су и његов Центар и Културно друштво Зрак његове супруге из буџета Новог Сада добили 7,4 милиона динара за пројекте у култури и то баш у време када су чланови Треће Србије у градској влади били задужени за културу. И, шта кажете? Личи ли и вама све ово на део система? Или бар на системску грешку.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Бранимир Несторовић пулмолог

Ако било ко покуша да изазове рат на Косову и Метохији, у шта не верујем због подршке Русије и Кине, међу 200.000 добровољаца који ће кренути да бране Косово, и ја ћу бити у првим редовима.

Прочитајте све мисли
bg