Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   29.11.2022. 04:47
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Припреме за „велики прасак“ у свету осигурања и почетак примене МСФИ 17
Континуирано уводимо нове стандарде

Лидери осигурања

Сектор осигурања у Србији континуирано јача и развија се. Сведоци смо да је прошле године на домаћем тржишту први пут продаја осигурања била већа од милијарду евра, што је досадашњи максимум, с тим што се очекује да ће се тренд раста наставити и у наредном периоду.
Нова макроекономска кретања, повезана са ратом у Украјини, која се испољавају кроз раст инфлације, повећање каматних стопа и пад вредности државних обвезница, погађају целу привреду, па у одређеној мери и осигураваче. Ипак, осигуравачи у Србији су у овај турбулентни период ушли јаки и може се рећи да је овај сектор једна од стабилнијих домаћих привредних грана. Стабилност пословања је, међутим, нешто на чему мора да се континуирано ради, кроз константно унапређење система управљања ризицима и унапређење транспарентности пословања, уз адекватну цену осигурања и резерве.
Управо је због потребе унапређења управљања ризицима у пословима осигурања у земљама Европске уније уведен модел Солвентност 2. Такође, на светском нивоу, ради унапређења транспарентности финансијских извештаја осигуравача и њихове упоредивости са финансијским извештајима субјеката из других делатности, предвиђен је почетак примене Међународног стандарда финансијског извештавања МСФИ 17.
За сада су у Србији спроведена одређена прилагођавања новим стандардима, али би овај процес било добро убрзати. Солвентност 2 је стандард уведен 2015. године у ЕУ, са циљем унапређења вредновања позиције солвентности осигуравача и унапређења управљања свим ризицима којима су изложени. Овај стандард за процену солвентности користи интегрални приступ процене низа ризика и њихове међузависности.
Велики помак у правцу имплементације Солвентности 2 у нашој земљи направљен је пре неколико година, када је Народна банка Србије донела Стратегију имплементације Солвентности 2 у Србији, која обухвата анализу усклађености регулативе, квантитативне студије ефеката и измену постојећег или доношење новог закона о осигурању.
Прве квантитативне студије су показале да постоје одређена питања, попут третмана државних обвезница, реосигурања и ризика катастрофа на којима треба додатно радити у прелазном периоду до приступања ЕУ. Спроведене QIS студије су показале да су трошкови имплементације стандарда Солвентност 2 умерено високи, али се у пракси увидело да користи од унапређеног управљања ризицима вишеструко превазилазе те трошкове.
У Србији су засада спроведене две квантитативне студије имплементације Солвентности 2, уз добар модел сарадње високостручних тимова Народне банке Србије и друштава за осигурање. Ова отворена форма дијалога је свакако допринела унапређењу знања и праксе осигурања у Србији и значајно унапредила управљање ризицима.
И поред тога што стандард Солвентност 2 није званично имплементиран у домаћу регулативу, поједини осигуравачи, којима је стало да имају добар систем управљања ризицима и интегрални приступ процене адекватности капитала, нису застали са припремама. Тако у компанији Миленијум осигурање континуирано спроводимо процене по принципу Солвентност 2 и резултате тих процена већ исказујемо у годишњим финансијским извештајима. Формирали смо посебан сектор, са експертским мултидисциплинарним тимом, чији је задатак интеграција управљања ризицима у цео систем пословања.
Још један важан стандард, који ће у земљама ЕУ и великом броју других земаља света почети са применом од 1. јануара 2023. године је нови Међународни финансијски стандард МСФИ 17, намењен осигуравачима. Циљ овог стандарда је побољшање транспарентности и упоредивости података. Увођење МСФИ 17 је једна од највећих промена у сектору осигурања у свету у последњих двадесетак година и популарно се, у стручним круговима, назива „великим праском“ у осигурању. Идеја која стоји иза овог стандарда је да се олакша разумевање и поређење финансијских позиција између компанија за осигурање и да финансијски извештаји осигуравача буду разумљивији и онима који немају специфична знања из те области.
Несумњиво је да ће примена МСФИ 17 представљати значајније оптерећење за осигуравајуће компаније у погледу информационог система и у погледу кадрова, а последично и у погледу трошкова. И поред високих трошкова које доноси имплементација стандарда, очекивања су да ће користи од тога надмашити издатке. У Србији ће овај стандард ступити на снагу када Министарство финансија објави званични превод и објави рок примене. Ипак, што се тиче домаћих осигуравача, с обзиром да је већина део великих међународних групација, вероватно је да ће већина за потребе својих матичних компанија, припремити извештаје у складу са МСФИ 17 већ од краја ове године. Миленијум осигурање планира да са своје стране, као и остале чланице Кроација (Croatia) осигурања из других земаља, има статутарне извештаје преведене и у складу са МСФИ 17 за потребе групе.
Домаћи сектор осигурања је стабилан, има професионалне кадрове и потенцијал за имплементацију стандарда Солвентност 2 и МСФИ 17. Оно што је добро у нашој земљи је да постоји висок степен ауторитета регулатора, ту пре свега мислим на Народну банку Србије, па је део стандарда Солвентност 2, који је НБС обухватила постојећом регулативом, пре свега унапређен систем управљања ризицима, доста успешно имплементиран у пословању осигуравача. Очекивања су да ће се у наредном периоду интензивирати рад и на имплементацији МСФИ 17 у Србији. Ово говорим из искуства рада и у регулаторним институцијама и у друштвима за осигурање, које ми показује да, кад постоји заједнички интерес, имплементација новина може да иде брзо.

Богато искуство

Јелена Догањић рођена је 1975. године у Београду. Дипломирала је на Економском факултету у Београду 1999. године на смеру Финансије, банкарство и осигурање. Звање овлашћеног актуара стекла је 2006. године. Магистрирала је 2007. године на Економском факултету у Београду, на смеру Актуарство. Докторат је одбранила 2015. године на Економском факултету у Крагујевцу. Као експерт у области осигурања, актуарства и управљања ризицима, објавила је велики број научних и стручних радова од којих је добар део публикован у престижним домаћим и међународним часописима.
Била је директор за актуарске послове и статистику у Народној банци Србије десет година и радила на руководећим позицијама у компанијама за осигурање и реосигурање више од десет година. Тренутно руководи Сектором за актуарство и управљање ризицима у Миленијум осигурању Београд, на челу професионалног и континуираним унапређењима посвећеног тима.Јелена Догањић, директорка сектора за актуарство и управљање ризицима у Миленијум осигурањуShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС

Имамо да је кромпир поскупео 152 одсто. Када је прошла пандемија, људи су почели да организују свадбе и славља и повећана је потрошња и то је, поред суше и других фактора, довело до раста цена.

Прочитајте све мисли
bg