Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   08.12.2022. 11:40
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Системска борба против (Савета за борбу против) корупције

Ко каже да наша власт не уме да штеди? Па, смањила је издатке за рад Савета и Агенције за спречавање корупције тако да нас од њих 2,5 пута више кошта владина Авио-службе. Док још могу да лете, јер су смањили следовање и Агенцији за заштиту животне средине

Главне кочнице привредног раста су корупција и недовољна владавина права и ако Влада настави да игнорише ове фундаменталне проблеме, Србија ће трајно остати у групи најмање развијених европских земаља, каже Павле Петровић за овај број НИН-а. Али, није то једини разлог за овај текст. Најпре, није председник Фискалног савета једини који сматра да корупција успорава привредни раст. И у преамбули Кривичноправне конвенције Савета Европе о корупцији из 1999, коју је Скупштина СР Југославије ратификовала још 2002, наводи се да корупција „нарушава конкуренцију, омета економски развој и угрожава стабилност демократских институција и моралне основе друштва“. То му, просто, дође већ као аксиом, нешто што се узима здраво за готово. Скоро као мито у Србији.
На страну што се председник Фискалног савета није тога сетио ових дана. О томе је, само да је неко хтео да га слуша, говорио још на Копаоник бизнис форуму, пре три и по године, у марту 2019. А ако је већ тако, а јесте, хајде баш да видимо шта актуелна власт предузима да се смањи корупција. И не може се рећи да не предузима ништа. Напротив, предузима све што је у њеној моћи да умањи ефекте те борбе.
Иако су ребалансом буџета планирани расходи државе - због инфлације, наравно - за ову годину повећани за 2,3 милијарде евра у односу на првобитно планиране (са 14,6 на 16,9 милијарди евра), ниједан додатни цент неће бити издвојен за финансирање рада владиног Савета за борбу против корупције! А да се не ради о неком случајном пропусту, већ да је у питању „системски приступ“, сведочи и податак да је и предлогом новог буџета за 2023. за рад Савета предвиђена у динар иста сума као и ове године. Иако ће 2023. укупни расходи бити за 3,3 милијарде евра већи од оригиналним буџетом планираних за ову годину. Па, зар је могуће да од тих 5,5 одсто БДП-а за Савет за борбу против корупције није могао да се одвоји баш ниједан динар. Као да на њихов рад не утиче раст цена од 15 одсто у последњих 12 месеци. И као да само на њих неће утицати будућа инфлација, због које ће бити повећане плате свих осталих који раде за државу.
За Риплија је вероватно податак да је за рад Савета и прошле, и ове, и наредне године Влада планирала апсолутно исту суму, 23,1 милион динара, с тим што је 2021. добио два одсто мање од те суме. А можда је то и најбоље што је могло да им се деси. Шта ако се неко у Влади сети да би гашењем Савета, као што је крајем прошле године укинут Тим за смањење сиромаштва, држава могла да уштеди 16.000 евра месечно? Да, баш толико кошта рад целог Савета. Неко у Влади сигурно се држи оне народне - колико пара, толико музике. А музика коју би могао да компонује Савет који се озбиљно бави борбом против корупције не би пријала њиховим ушима.
Не могу, међутим, да грешим душу. Могао је Савет да прође и горе. Да им на ову скупоћу Влада додатно заврне славине. Као што је заврнула неким државним агенцијама. Ма, не, наравно да није смањила буџет Безбедносно-информативне агенције, већ Агенције за спречавање корупције и то са 301 на 298 милиона, с тим што ће јој следеће године следовање смањити на 296 милиона динара. То, наравно, не значи да ће толико и добити, као што ни лане није добила планираних 300 већ 282 милиона. Због инфлације, Агенција за спречавање корупције наредне године имаће на располагању 15-20 одсто мање новца него ове. Па нека после неко каже да држава не уме да штеди. Уме, само кад хоће. Зато нас два и по пута више од Савета и Агенције за спречавање корупције кошта Авио-служба Владе Србије, која је прошле године потрошила 818 милиона динара. А утисак је да људи из врха власти ове године лете више него раније. Што би рекао Душко Радовић: „Све што лети, хтело би да лети – нека лети, и треба да лети.“ Ако ускоро због магле уопште буду могли да полете из Београда, јер је Влада смањила овогодишње следовање и Агенцији за заштиту животне средине са 417 на 400 милиона динара. О корупцији да и не говоримо, јер одлуком Владе, стручне и административно-техничке послове за потребе Савета обавља Генерални секретаријат Владе. За оне који су заборавили, генерални секретар Владе већ деценију је исти човек, Новак Недић. Можда нам и због тога тако добро иде.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Владимир Ђукановић Ђука, СНС

Велика је част што сам један од разлога егзистирања лево-либералних спам ботова. Да им нема мене, не би постојао разлог да отварају толике бот профиле како би зарадили дневницу. Њихов бес и псовање је моја снага.

Прочитајте све мисли
bg