Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   01.12.2023. 01:30
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Косовски божури

Изненада високо вреднованог јединства у Скупштини није било, можда и зато што ни после два дана „дебатовања“ није било јасно шта то Вучић неће а мора, односно шта то мора, а никако не би хтео

Као што каже песник: „Ишли смо. И пут је био дуг. На крају пута схватисмо да пут је био круг.“ Можда би то могао да буде сиже дводневне скупштинске расправе о Косову, поводом извештаја о преговарачком процесу, који је требало да поднесе председник републике, а посланици тражили расправу о француско-немачком предлогу, документу, платформи, ултиматуму, зависно како га ко зове. И нашли смо се опет на некој тачки тог круга, на почетку или на крају Гордијевог чвора наших посртања и историјских заблуда, у епицентру последица небројених промашених политичких потеза и очигледног несналажења у времену и простору. Са више историје него што можемо да потрошимо и више јунака него што можемо да издржимо.
А некако у међувремену, крупне речи су ишле шумом, а стварност друмом. Па смо се, у тој шизофреној колективној психози о издаји, у коју је утерано друштво, кретали све клизећи лагано у нову реалност коју покушавамо имагинарно да избришемо цртањем дебелих, танких или још тањих замишљених црвених линија, да „нећемо признати Косово“. И у томе су се готово сви посланици сложили. Али, тог изненада високо вреднованог јединства ипак није било, можда и зато што ни после два дана „дебатовања“ у Скупштини није било јасно шта то, у ствари, Вучић неће а мора, односно шта то мора, а не би хтео. Зато је смисао целе представе измицао здравом разуму. Размена мишљења о будућности земље са посланицима које је напредњачки булдожер годинама бездушно газио, била је унапред осуђена на пропаст. Додуше, нити их је председник звао на консултације о тајном документу, као што је најавио, нити је добар део опозиције на њих хтео да дође. И без тога, наелектрисање је било огромно. Хтео је председник, тог дана, на клик, једнократно, да парламентарну расправу, која иначе личи на велико судилиште, претвори у цивилизовани дијалог у коме се, тобоже, поштује саговорник и кад се са њим не слаже. А на сваку оштру реплику одговарао је, без устручавања, вађењем испод клупе компромитујућих материјала којим је дискредитовао и извргавао руглу посланике. Стало му је било до слике која ће са седнице отићи у свет, а председник Скупштине Владимир Орлић је систематски потпаљивао иначе прегрејане страсти, кршећи пословник и дајући изговор такозваном патриотском блоку да од Скупштине направи циркус какав не памтимо од времена кад су њом харали радикали. Могао је тако председник белодано да покаже у каквом се смеру креће српска десница која сада назива издајницима оне који су то до јуче чинили другима. И да се понада да ће у сенку заборава отићи одговорност баш ове власти за јачање деснице и изразитог антизападног наратива.
Хтео је председник да покаже и како га са балкона Скупштине Србије подржавају представници Срба са Косова. Управо то је била најбизарнија слика овог дводневног заседања. Бриселским споразумом се српска држава фактички повукла са Косова и целокупан систем паралелних институција интегрисан је у систем правосуђа, полиције и локалне самоуправе Косова. Иронија је да посланици Српске листе, који су полагали заклетву на уставу Косова, аплаудирају са балкона Скупштине Србије највећем чувару Косова у историји. Да слика буде комплетна ту је као обавезни декор био и Симо Спасић са мегафоном да викне „Косово је Србија“ и заурла „издајници“ онима који су и због потписивања Бриселског споразума тог дана осуђивали Александра Вучића. На све то, као тиха музика у позадини овог театра апсурда, по телевизијама које подржавају власт, разлетели су се дежурни аналитичари за подршку, да окрену лист и замене антизападну пропаганду позивима на рационалност и разум. Зато делу рационалне опозиције није било лако да пронађе пут како да задржи отклон према Вучићу због његовог самовлашћа и узурпације, а да истовремено не гурне Србију у још дубљи амбис уколико не подрже нову немачко-француску преговарачку платформу.
А Александар Вучић? Хтео је, овог пута, да се представи као весник нове политике дијалога, корифеј мира, а показао се као вешти манипулатор који је искористио парламент да се пред бирачима, којима се све време обраћао уочи истински важних одлука, представи као глас разума, између екстрема - оних који би предали Косово и оних који би да „ратују туђом крвљу“. За велике искораке потребни су храбри државници, а не политички калкуланти који куповином времена осигуравају своју власт.Весна Малишић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије, на седници Скупштине

Ви сте Косово дали, ми бранимо Косово од таквих као што сте ви!... Ви сте предали Косово на тацни. Ми спашавамо шта се може... Више пута сте починили највећу издају. Косово је срце Србије.

Прочитајте све мисли
bg


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006