Хумор је хорор


Америчка књижевница Лори Мур објавила је нови роман I Am Homeless if This Is Not My Home који није нарочито лако „препричати“. Њујорк тајмс поручује да се ради о историјској причи о духовима, испреплетеној са романсом о зомбијима, док критичар Двајт Гарнер даље пише како се све одиграва 2016, уочи председничких избора у САД, када је свету пошло наопако, па и Фину, младом средњошколском професору – његов брат Макс лежи у болници у Бронксу.
Уз то, јунакиња Лили, љубав његовог живота, извршила је самоубиство: „Но, ето је, некако после сахране, бесмртне, са земљом у устима и црвима што јој се мигоље по врату. Фин је још увек заљубљен у Лили. Лили је још увек заљубљена у Фина. Савршено. Крећу на путовање.“ Том заплету додаје се успут пронађена серија дневничких записа из 19. века.
Књигу Лори Мур препоручио је и писац Ијан Бурума. Публициста је такође укратко сажео радњу: „Прича о некој врсти путовања на које крећу један човек чији брат управо умире у болници, и један леш. Ако би могао да се замисли амерички road movie који би режирао Ингмар Бергман, отприлике би овако изгледало. Тон је меланхоличан, тема мрачна, а хумор апсолутно фантастичан.
Хумор?
Приликом разговора са Лори Мур о њеној збирци приповедака Окорелост, објављеној у Агори, приметили смо да у својим есејима о другим писцима или телевизији – понавља речи хумор под вешалима, тихи хумор, црни хумор... Да ли попут Џорџа Сондерса мисли да је хумор отвореност, „искреност која долази из неочекиваног или обично недозвољеног правца“?
„Много хумора долази из тога што се догодило нешто неочекивано, како у тону, тако у суштини“, одговорила је тада Лори Мур за НИН. „Могла би бити реч о искрености, како наводи Сондерс, што би опет могло да произведе смех који извире из напетости и нервозе. Или може бити апсурд. Нагла озбиљност или изненадна апсурдност: промена у тонском регистру. Комедија и трагедија одједном се сударе главама и замуте стајалишта. Уколико неко истражује елементе хумора, често ће утврдити да се преклапају са хорором.“Мића Вујичић