Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   10.12.2022. 02:57
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2005. Миро Вуксановић "Семољ земља"

У ужем избору нашли су се романи: Давид Албахари: „Пијавице“, Миро Вуксановић: „Семољ земља“, Сања Домазет: „Ко плаче“, Саша Илић: „Берлинско окно“, Милица Мићић-Димовска: „Уточоште“, Горан Милашиновић: „Апсинт“ и Мирјана Новаковић: „Johann's 501“.

После неколико кругова гласања, у најужи избор ушли су романи Давида Албахарија „Пијавице“ и Мира Вуксановића „Семољ земља“. За роман Давида Албахарија гласали су Тихомир Брајовић и Душан Маринковић, а за роман Мира Вуксановића Александар Јерков, Иван Негришорац и Петар Пијановић, те је жири одлуку донео већином гласова.

„Дело Мира Вуксановића део је једне веће целине, коју поред награђеног романа чини и раније објављена `Семољ гора`. У овим романима, који су на самој граници романескног облика, специфичним средствима дочаран је један свет у ишчезавању. Фрагментаризација романа, текст дат као у каквом речнику, приповедање сведено на одреднице и кључне речи имагинарног и стварног завичаја, све су то одлике које одређују „органску форму” овог нестајања. Митски свет, један бивши епски простор са архајском дубином, крцат трагичким симболима, дакле далеку изворност и снагу саме земље и постојања, роман чува и гради у речима и језику, а ускраћује у причи и ликовима. Роман `Семољ земља` Мира Вуксановића сједињује врлине традиције и прошлости са савременошћу и новим поетичким могућностима, што га издваја из овогодишње продукције“, наводи се у саопштењу жирија.
Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Вучић, председник Србије и СНС

Изабрали су најгори српски олош, са дна каце, Рашића и Раду Трајковић, не постоје гори, који ничије поверење у Србији немају, али имају поверење Аљбина Куртија и западних агентура. Мисле да ће тиме да нас уплаше. Нема проблема. Можете да уништите председника Србије, да организујете протесте у Србији, да ме убијете. Али за мене је КиМ највећа српска светиња, за мене је Србија светиња.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006