Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 05:11
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2009. Гроздана Олујић "Гласови у ветру"

На састанку одржаном 5. Јануара, НИН-ов жири критике у саставу Милан Влајчић, председник, Александар Илић, Александар Јовановић, Мило Ломпар и Младен Шукало, после свеукупне критичке расправе о 133 дела, у најужи избор одабрао је осам романа: Рајко Васић: „Прсти лудих очију“, Звонко Карановић: „Три слике победе“, Жарко Команин „Љетопис вјечности“, Гроздана Олујић „Гласови у ветру“, Сандра Петрушић „Таоци“, Ђорђе Писарев „А ако умре пре него што се пробуди“, Дејан Стојиљковић „Константиново раскршће“, Мирјана Урошевић „PARK carmen Machado“.

За роман Гроздане Олујић гласали су Јовановић, Ломпар и Шукало, а за други роман у најужем избору, „Љетопис вјечности“ Жарка Команина, гласали су Влајчић и Илић.

НИН: По суду НИН-овог жирија „Гласови у ветру“ су роман. Да није можда реч и о вешто скривеној бајци или песми у прози где се преплићу збиља и сан?

На неки начин „Гласови у ветру“ су све то скупа, јер живот је и сан и јава, а бајка о трагању за срећом, љубављу, идентитетом лако може постати роман.

Шта се ту крије? Пропаст целе једне епохе? Пропаст једног начина живота, истанчаног осећаја за праведност и лепоту оличеном у породици Арацки? Фатални кругови судбине од којих се не може побећи ни на други крај Атлантика?

Живот човеков носи у себи више слојева но што се у најфантастичнијем сну може замислити. Није случајно Достојевски забележио да је стварност човекова фантастичнија од најфантастичније приче. Коначно, прича је оно што остаје. Када нестане сећање, ишчезне прича, нестаје и све оно за шта је вредело живети и борити се, чезнути и трагати као што Данило Арацки трага за несталим братом, истином о судбини Арацких.

Рекосте да су се „Гласови у ветру“ таложили годинама...

Можда и целих тридесетак година док се све то што се слагало у сну и сећању није преточило у сагу о Арацкима, сагу о лепоти и уклетости.
Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006